Ministrul german al apărării reacționează cu scepticism la inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

  • 26 Februarie 2023 15:00
Ministrul german al apărării reacționează cu scepticism la inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a reacționat cu scepticism duminică la inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina, informează Agerpres.

„Când aud informații - și nu știu dacă ele sunt adevărate - potrivit cărora China ar intenționa să furnizeze drone-kamikaze Rusiei, în timp ce prezintă în același timp un 'plan de pace', atunci eu sugerez să judecăm China după acțiunile sale, nu după vorbe", a declarat Pistorius la postul public de radio Deutchlandfunk.

SUA au acuzat la rândul lor în această săptămână China că are în vedere să furnizeze arme Rusiei pentru a-i sprijini ofensiva în Ucraina, ceea ce Beijingul dezminte.

Joi seară, cancelarul german Olaf Scholz a chemat să nu existe 'iluzii' cu privire la China în conflictul ucrainean, subliniind că aceasta nu a criticat până acum invazia rusă.

Propunerea Chinei pentru Ucraina, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acțiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranității, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Inițiativa chineză a fost primită favorabil de Moscova, conform unei declarații transmise vineri prin Ministerul său de Externe, care își reafirmă disponibilitatea pentru dialog, însă în condițiile recunoașterii "noilor realități teritoriale" din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău