Ministrul german al apărării, Boris Pistorius: Rusia și-a mărit considerabil producția de armament și amenință Moldova, Georgia și statele baltice

  • 16 Decembrie 2023 16:10
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius: Rusia și-a mărit considerabil producția de armament și amenință Moldova, Georgia și statele baltice

Europa trebuie să se grăbească pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi amenințări militare ar putea apărea până la sfârșitul deceniului, în timp ce atenția aliatului său în materie de securitate, Statele Unite, se îndreaptă spre regiunea Indo-Pacific, a declarat într-un interviu ministrul german al apărării, Boris Pistorius, relatează news.ro

Rusia și-a mărit considerabil producția de armament pentru a-și susține invazia din Ucraina, amenințând totodată statele baltice, Georgia și Moldova, a declarat Boris Pistorius într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag. Între timp, Statele Unite își vor reduce probabil angajamentul militar în Europa, pe măsură ce se vor orienta mai mult spre zona Indo-Pacific, a arătat el, mai menționează sursa citată.

"Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent", a declarat Pistorius, menționând însă că va fi nevoie de timp pentru ca regiunea să își crească propria producție de arme. "Avem nevoie de 5-8 ani pentru a recupera decalajul în ceea ce privește forțele armate, industria și societatea", a estimat el.

Europa este clar că ar putea fi nevoită, de asemenea, să compenseze ajutorul american pentru Ucraina, dacă Washingtonul nu reușește să convină asupra unei noi finanțări, a adăugat el.

Alegerea unui guvern mai favorabil Europei în Polonia ar trebui să permită acum Triunghiului de la Weimar, format din Berlin, Paris și Varșovia, să își dezvolte mai mult cooperarea militară, a mai spus Pistorius.

"Trebuie să ne dăm seama cum să ne stabilim cel mai bine pe flancul estic, pe baza planurilor de apărare ale NATO", a arătat el, precizând că dorește să meargă în vizită în Polonia cât mai curând posibil, anul viitor.

Pistorius a mai declarat că deocamdată nu există perspectiva ca armata germană să repete misiuni la fel de ample ca cele pe care le-a desfășurat în Afganistan și Mali.

În Afganistan, armata germană a dus primele bătălii terestre de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Dar misiunile mici, în special în domeniul consultanței militare sau al cooperării, cu țări care nu ne împărtășesc neapărat valorile noastre, vor fi esențiale", a spus el. "Alternativa ar fi să nu mai avem niciun contact cu aceste țări și să le predăm pur și simplu rușilor și chinezilor, iar acest lucru ar fi mult mai periculos", a punctat ministrul german al apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău