Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat la reuniunea trilaterală de la Varna, Bulgaria. Grecia, Bulgaria și România au reafirmat sprijinul pentru securitatea energetică a R. Moldova
-
10 Octombrie 2023 12:51
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat luni, 9 octombrie, la reuniunea trilaterală la nivel de Prim-miniștri ai Bulgariei, Greciei și României, ce a avut loc la Varna, Bulgaria, subiectele principale ale acesteia vizând întărirea securității și interconectării regionale, la aceste procese fiind conectată și Republica Moldova, transmite Ministerul Eneergiei.
În declarația finală a reuniunii, părțile și-au reafirmat hotărârea de a sprijini perspectiva de aderare europeană a Balcanilor de Vest, precum și a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare la UE și a „propriilor merite” ale solicitanților în realizarea reformele necesare. De asemenea, luând în considerare provocările de securitate cu care Republica Moldova se confruntă și ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cele trei țări au decis să continue cooperarea pentru a oferi sprijin multidimensional adecvat țării noastre.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a reafirmat hotărârea Republicii Moldova de a avansa în procesul de integrare europeană, dând ca exemplu progresele din ultimii doi ani în domeniul energiei. Dintr-o țară care depinde 100% de o singură sursă de gaze naturale, Republica Moldova și-a diversificat sursele de aprovizionare și a devenit furnizor de securitate în regiune, după ce a pilotat interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria și coridorul vertical de gaze din Grecia până la depozitele subterane din Ucraina. În prezent, Chișinăul facilitează accesul țărilor din sud-estul Europei la depizitele de gaze din Ucraina.
Participanții la reuniune au subliniat importanța din ce în ce mai mare a conectivității multidimensionale între cele trei țări, a conectivității interregionale a UE, precum și a conectivității în regiunea mai largă de vecinătate, care necesită dezvoltarea în continuare a proiectelor de interes comun pentru a îmbunătăți radical infrastructura transfrontalieră. De asemenea, s-a convenit să se identifice și dezvolte noi rute/coridoare de-a lungul axei Nord-Sud, care leagă cele trei țări prin noua infrastructură feroviară și de autostrăzi.