Ministrul Energiei: R. Moldova nu are nevoie să procure gaze de la Gazprom pentru consumul necesar malului drept al Nistrului

  • 21 Martie 2023 12:30
Ministrul Energiei: R. Moldova nu are nevoie să procure gaze de la Gazprom pentru consumul necesar malului drept al Nistrului

R. Moldova nu are nevoie să procure gaze de la Gazprom pentru consumul necesar malului drept al Nistrului, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, după ce Moldovagaz a anunțat că a procurat în ultimele zile 800 de mii de metri cubi de gaze, pentru că regiunea transnistreană nu mai consumă tot volumul livrat de până acum de concernul rus, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, poziția Ministerului este că gazele trebuie să fie procurate de la compania de stat Energocom.

Pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Avem gaze care au fost procurate și există stocuri create special pentru securitate prin Energocom și acest gaz în mod normal trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Această poziție a fost comunicată societății Moldovagaz. Până acum s-au luat circa 2 milioane de metri cubi de gaze, nu vorbim de un volum enorm, timp de câteva zile. Doar în ultimele patru zile s-a luat gaz pentru malul drept”, a spus Parlicov.

În opinia ministrului Energiei, în prezent nu este oportună procurarea gazelor rusești. El a explicat că folosirea stocurilor deja existente va permite procurarea gazelor la prețuri mai competitive:

Atât timp cât acest gaz se consumă, aceasta dă posibilitatea Energocomului să beneficieze de conjunctura de prețuri actuală. Dacă noi vrem să beneficiem de această conjunctură favorabilă, cu cât mai mult gaz noi vom procura de la Energocom, la prețuri competitive, de alternativă, cu atât mai repede vom putea beneficia de conjunctura favorabilă care s-a creat acum”, a menționat ministrul.

Ministrul Victor Parlicov a comunicat că R. Moldova mai are rezerve de gaze din stocurile procurate anterior.

El consideră că contractul cu Gazprom ar putea fi modificat, astfel încât să fie vizate doar cantitățile necesare pentru consumul regiunii transnistrene:

„Asta a fost motivul invocat de Moldovagaz, că acest gaz a fost deja comandat... Noi am fi vrut ca din partea Moldovagaz să fie demersuri către Gazprom în privința reducerii volumelor comandate, pentru că acest mecanism teoretic este posibil, dar am fi vrut să fie și activat, să vedem ce spune și Gazprom... Am fi dorit ca anume livrările pentru malul stâng să fie vizate în contractul cu Gazprom. Pentru malul drept sunt stocuri și opțiuni de alternative”, a punctat Victor Parlicov.

Victor Parlicov a spus că nu exclude complet achiziționarea de gaze de la Gazprom pentru malul drept, dar pentru asta trebuie să avem o conjunctură de prețuri mai favorabilă din partea Gazpromului, care în prezent nu se deosebesc de cele de la Energocom.

Amintim că în octombrie anul trecut, Gazprom a redus în jumătate livrările de gaze pentru R. Moldova stipulate în contract. Chișinăul a fost nevoit să procure gaz pe piața internațională, iar volumul livrat de concernul rus a fost redirecționat către regiunea transnistreană, în schimbul energiei electrice.

Ministrul Victor Parlicov a declarat în cadrul conferinței că în prezent se poartă negocieri pentru reducerea prețurilor la energia electrică și semnarea unui contract de o durată mai lungă, de aproximativ 6 luni, cu centrala electrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău