Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja: „Evoluția sistemului energetic al Republicii Moldova este cea mai spectaculoasă din regiune, iar România va continua să fie alături”

  • 17 Iunie 12:43
Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja: „Evoluția sistemului energetic al Republicii Moldova este cea mai spectaculoasă din regiune, iar România va continua să fie alături”

La începutul conferinței bianuale FOREN 2024, care și-a deschis duminică lucrările la Neptun, România., ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a apreciat evoluția sectorului energetic din Republica Moldova în ultimii ani, în timp record, de la o dependență cvasitotală de un singur furnizor la diversificarea surselor de energie, crearea și liberalizarea piețelor.

„Este, poate, cea mai spectaculoasă evoluție din regiune, iar România va fi alături de Republica Moldova în continuare”, a spus Sebastian Burduja.

Odată cu construcția celor trei noi linii electrice care ne vor interconecta cu România în 2029, Republica Moldova poate deveni parte a pieței europene a energiei încă înainte de a deveni stat membru al UE. Este un obiectiv ambițios, dar realist, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov,  Tema conferinței este, în acest an, „Regândirea viitorului lumii printr-o energie sigură, curată și eficientă”.

Totodată, Victor Parlicov a apreciat că rolul guvernelor este nu doar de a elabora și implementa politici și reguli în domeniul energetic, ci influențează și capacitatea de cercetare și dezvoltare. „Ne dorim neutralitate climatică în anul 2050, dar e greu de prevăzut cum va arăta acest viitor tehnologic, ce tehnologii vor trebui puse în aplicare pentru a atinge dezvoltarea decarbonizată, căci vor trebui eforturi suplimentare și tehnologii noi pentru realizarea acestui obiectiv, pentru că este în creștere atât populația planetei, cât și cerințele față de calitatea vieții, iar toate acestea necesită energie suplimentară”, a precizat oficialul.

Victor Parlicov s-a arătat optimist în privința dezvoltării sectorului, un semnal pozitiv fiind și creșterea numărului de studenți la Facultatea de energetică a Universității Tehnice odată cu crearea Ministerului Energiei și lansarea multiplelor reforme în sector.

Forumul Energetic al Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa Centrală și de Est, organizat o dată la doi ani, este cel mai important eveniment regional și expoziție găzduite de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (WEC/RNC). Acesta servește drept referință pentru specialiștii în energie din Europa Centrală și de Est. Forumul este organizat sub auspiciile Guvernului României, cu coordonarea Consiliului Mondial al Energiei și cu sprijinul amabil al Comitetelor membre ale WEC (WEC MC) din Europa Centrală și de Est.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău