Ministrul Energiei de la Kiev: Nu va exista o nouă înțelegere cu Moscova pentru a-i permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina

  • 06 Martie 17:30
Ministrul Energiei de la Kiev: Nu va exista o nouă înțelegere cu Moscova pentru a-i permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina

Ministrul Energiei de la Kiev, German Galușchenko, a declarat că nu va exista o nouă înțelegere cu Moscova pentru a-i permite gazului rusesc să tranziteze Ucraina. Actualul contract va expira la sfârșitul anului.

UE și Ucraina au mai anunțat că nu vor renegocia contractul actual, dar unii jucători din piață au sperat că acest lucru se va întâmpla. „Nu văd posibilitatea. Nu sunt soluții posibile pe masă”, a declarat Galușchenko.

Rusia a redus semnificativ volumul de gaz pe care îl exportă în Europa după ce a invadat Ucraina. Gazul care încă tranzitează Ucraina merge în special în Austria, Ungaria și Slovacia.

Pe lângă Ucraina, gazul rusesc mai ajunge prin Europa prin intermediul Turciei, care a devenit al doilea cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru continent după SUA.

Într-o situație delicată se află Austria. Dependența Vienei de gazul rusesc a crescut semnificativ după izbucnirea războiului din Ucraina și a ajuns la 98%. „Diversificarea importurilor noastre de gaze progresează mult prea încet. Asta a culminat cu o cotă record a gazului natural rusesc de 98% în decembrie”, a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, în februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău