Ministrul Energiei: ANRE va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale

  • 31 Mai 2023 11:11
Ministrul Energiei: ANRE va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va avea pârghiile necesare pentru a interveni cât mai rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. Declarațiile au fost făcute astăzi, 31 mai, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unui briefing, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului, dispoziția CSE stabilește o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate.

În procesul de liberalizare a pieței, fiecare consumator are posibilitatea de a-și alege furnizori. Dar atunci când un consumator pleacă dintr-o piață reglementată în una liberă, devierile tarifare rămân pe umerii celorlalți consumatori. Astăzi, 31 mai, CSE a introdus un element de corecție de echitate, care presupune că un consumator trebuie să achite devierile tarifare neachitate, în cazul trecerii la un furnizor al pieței libere”, a explicat ministrul Parlicov.

Cu alte cuvinte, acei consumatori care vor să înceapă să procure gaze de pe piața liberă, vor trebui să își achite datoriile acumulate cât timp au beneficiat de prețuri reglementate, potrivit ministrului de resort.

Decizia a fost salutată de premierul Dorin Recean, în debutul ședinței de guvern de astăzi.

S-a lucrat asiduu ca să putem în următoarele zile, sau săptămâni, să reducem și tarifele la gaze. Deja vom vedea săptămâna viitoare, în ce măsură, într-un mod în care se va simți foarte bine de către cetățeni” a declarat Dorin Recean.

De asemenea, Victor Parlicov a subliniat că până la 30 iunie consumatorii finali  vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Solicitat să vină cu o reacție și la acuzațiile controversatului politician Renato Usatâi, care a difuzat informații potrivit cărora circa 80 de mari companii, inclusiv de stat, cumpără  gaze de pe piața la prețuri mult mai mici Victor Parlicov a făcut referire la sesizarea inechității într-o scrisoare adresată ANRE încă în luna aprilie.

Dacă ministerul când apare o problemă, ar ieși în presă să spună despre ele, am fi întrebați de ce nu le rezolvăm. Asta am făcut de fapt. Nu ieșim să publicăm scrisori, să facem tantam. Lucrăm să o rezolvăm. Dacă nu am putut găsi rezolvarea în cadrul normativ existent, a trebuit să o rezolvăm prin intermediul CSE. Noi rezolvăm probleme, nu ne ocupăm de fluturat”, a punctat ministrul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău