NEconfidențial | Ministrul Educației, Dan Perciun: Un salariu decent pentru cadrele didactice ar însemna 15 mii de lei / VIDEO

  • 28 Noiembrie 2023 16:35
NEconfidențial | Ministrul Educației, Dan Perciun: Un salariu decent pentru cadrele didactice ar însemna 15 mii de lei / VIDEO

În cadrul emisiunii „NEconfidențial”, ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat că în legea bugetului pentru anul 2024 sunt prevăzute anumite majorări, însă a evitat să spună cu cât exact vor crește lefurile acestora. Potrivit oficialului, actualmente, sistemul educațional din R. Moldova are un deficit de 7000 de pedagogi, informează Radio Chișinău.

Întrebat ce salariu ar merita astăzi un profesor/educator din Rep. Moldova, ministrul Educației a subliniat că o leafă decentă ar fi de 15 mii de lei.

„Un salariu bun, după mine, ar fi în zona de 15 mii de lei, un pic peste salariul mediu pe economie. Cred că asta ar fi un salariu decent. Noi facem eforturi pentru a putea majora salariile în 2024”, a declarat acesta.

Ministrul a refuzat însă să spună cu cât exact vor crește salariile în sistemul educațional, precizând că acest lucru îl va spune premierul Dorin Recean atunci când va face anunțul cu privire la legea Bugetului.

Potrivit oficialului, actualmente, sistemul educațional din Rep. Moldova are un deficit de 7000 de pedagogi.

„Asta înseamnă un deficit de 22%, dar sunt sigur că pentru unele discipline el ajunge și la 40%. Modul în care astăzi este compensat acest deficit este prin suprasarcină pentru pedagogi. Norma didactică este de 18 ore, dar mulți predau și 27, pentru a avea un salariu mai mare. Astfel se rezolvă parțial deficitul. În același timp, avem o îmbătrânire a corpului didactic. Peste 30 la sută sunt pensionari. Avem insuficienți doritori de a veni în sistem. Avem circa 1000 de absolvenți și doar 150-200 de absolvenți care aleg să meargă în instituțiile de învățământ”, a declarat înaltul oficial.

În ceea ce privește soluțiile pe care și le propun autoritățile, ministrul Educației susține că un accent important se pune pe menținerea cadrelor didactice în sistem prin formare continuă, majorări salariale, debirocratizare, reducerea elementelor de stres și violență în școli.

„Pe de altă parte, trebuie să atragem tineri. Tinerii vor burse mai mari, indemnizații mai mari. Până la final de an, vom dubla bursele la pedagogie. S-au identificat resursele. Circa 30 de milioane de lei, adițional, vor fi acordate anul viitor…În același timp, vom introduce media de admitere de „7” la pedagogie. Trebuie să avem absolvenți buni de liceu care vor să devină profesor, ca ulterior să avem profesori buni”, a mai precizat ministrul Dan Perciun.

În cadrul emisiunii au mai fost abordate și alte probleme cu care se confruntă sistemul educațional precum: situația precară din cămine, lipsa spațiilor sanitare în școli, corupția și colectarea banilor de la părinți.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău