Ministrul Educației, la deschiderea Salonului de Carte Bookfest Chișinău: O societate care citește este o societate rezilientă, care gândește critic

  • 30 August 2023 16:51
Ministrul Educației, la deschiderea Salonului de Carte Bookfest Chișinău: O societate care citește este o societate rezilientă, care gândește critic

La Chișinău a fost deschisă ediția a șasea a celui mai mare salon de carte românească din Republica Moldova. Timp de cinci zile, Bookfest aduce o colecție de 30 mii de cărți, totodată vor avea loc conferințe, lansări de carte și întâlniri cu scriitorii și oameni de cultură, transmite Radio Chișinău. 

Republica Moldova este la un impas când are nevoie de decizii colective fără ca acestea să fie manipulate de interesele actorilor externi, iar lectura este importantă pentru a promova o gândire critică, a spus în cadrul deschiderii Salonului de carte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

„O societate care citește este o societate care este rezilientă, care gândește critic, care poate lua decizii informate, care poate face alegeri politici, care nu se lasă dezinformata și manipulată de actorii externi, iar din Republica Moldova astăzi acest lucru este mai relevant ca niciodată, așa că apreciem maxim astfel de evenimente care vine să încurajeze lectura și să susțină tinerii să citească”, a declarat Perciu. 

Ministra Culturii a României, Raluca Turcan, a declarat în deschiderea evenimentului că Salonul de carte este o dovadă a bogăției culturale din spațiul românesc de pe ambele maluri ale Prutului. 

„Cele 30 mii de titluri de carte aduse din ambele țări și 90 de lansări sunt o dovadă a bogăției culturale extraordinare din țările noastre și trebuie să prețuim lucrul acesta și că îl facem cunoscut. Mă angajez ca în mandatul meu de ministru ca sprijinul oferit de Ministerul Culturii din România să fie unul constant care să contribuie la apropierea Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a spus ministra Culturii de la București. 

Organizarea Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României. Secretarul de stat Adrian Dupu a invitat publicul la cel mai mare târg de carte românească din Republica Moldova.

„Aș vrea să le spun că timpul petrecut o carte nu este niciodată un timp pierdut, mereu avem ce învăța dintr-o carte, indiferent dacă vorbim despre poezie, romane, beletristică. Este foarte important să citim pentru că doar așa putem să ne ținem și sufletul și mintea dezvoltate”, afirmă oficialul român. 

Până pe 3 septembrie, între orele 10:00 și 20:00, iubitorii de carte sunt așteptați la Salon, unde sunt organizate întâlniri cu scriitorii, discuții, lansări și prezentări de carte. Evenimentul are loc în incinta Mediacor, la Universitatea de Stat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău