Ministrul Econoomiei: Deficitul de sare este temporar

  • 10 Martie 2022 11:13
Ministrul Econoomiei: Deficitul de sare este temporar

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, spune că nu a observat rafturi goale în magazine, dar admite că există deficit de sare (semnalat de consumatori, n.r.) întrucât este un produs care în mare parte este importat din Ucraina. Potrivit oficialului, alternative de import există și deja sunt importuri de sare și din alte țări, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul a declarat că stocurile în Republica Moldova variază de la două săptămâni până la 25 de zile, în funcție de produse, frecvența achizițiilor și alți parametri.

„Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (deficitul de sare, n.r.), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a menționat Sergiu Gaibu.

Ministrul a precizat că nu există un risc legat de situația macro-economică a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine. Sunt purtate discuții cu asociațiile de business, sectoarele economice și cu responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Produsele importate până acum din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe.

Conform datelor Ministerului Economiei, valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă – 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi. Cât privește importurile, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% – din Ucraina și 14% – din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău