Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat la Adunarea Guvernatorilor BERD

  • 14 Mai 2022 20:20
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a participat la Adunarea Guvernatorilor BERD

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în calitate de Guvernator BERD pentru Republica Moldova, a participat la lucrările Adunării Generale a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Guvernatorii au audiat rapoartele de activitate și au aprobat Strategia pentru următorii doi ani. Un capitol special a fost dedicat Ucrainei și țărilor afectate de război, inclusiv Republicii Moldova. 

Ministrul a fost invitat să vorbească în cadrul unui panel special dedicat războiului din Ucraina și efectele sale asupra Republicii Moldova. În cadrul panelului au mai intervenit Beata Javorcik, Economist șef  BERD, Valdis Dombrovskis, Vice-președinte al Comisiei Europene și Guvernator pentru UE, Sergii Marchenko, Ministrul Finanțelor și Guvernator BERD pentru Ucraina. 

În prezentarea sa, Ministrul Gaibu a reiterat susținerea Ucrainei și importanța restabilirii păcii în regiune. De asemenea, a prezentat impactul războiului asupra economiei țării noastre, blocajele logistice și de transport ale mărfurilor, precum și reorientarea pe alte piețe. ”Noi, în Moldova am fost martorii impactului negativ al războiului din Ucraina. La frontiera dintre țările noastre am văzut tați care își petreceau soțiile și copiii în Moldova pentru ca ei să se întoarcă să lupte pentru Ucraina. Am fost martori ai sute de mii de familii care au căutat adăpost în țara noastră, copii care tresar noaptea la orice zgomot, traume care vor avea nevoie de mult timp pentru a fi vindecate. Întreaga societate din Moldova și-a arătat solidaritatea și a oferit găzduire, suport și asistență medicală refugiaților din Ucraina. Mulțumim și comunității internaționale pentru toată susținerea oferită Ucrainei, dar și țării noastre. Unitatea comunității internaționale este critică pentru a aduce pacea în Ucraina”, a menționat Sergiu Gaibu. 

Situația economică și energetică a țării a fost discutată și cu conducerea BERD. Prim-Vicepreședintele BERD, Jürgen Rigterink a reiterat deschiderea Băncii de a oferi programe avantajoase ce ar susține consolidarea socio-economică a Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul a avut o serie de întâlniri bilaterale cu guvernatorii mai multor țări. 

În cadrul evenimentului a avut loc decernarea premiilor pentru cele mai performante proiecte implementate cu suportul BERD. Republica Moldova a fost premiată cu aur de către BERD pentru realizarea proiectului „Sistemul termoenergetic al municipiului Bălți (S.A.„CET-Nord”), Faza II, implementat de S.A. CET-Nord, cu suportul BERD. Premiul a fost oferit la categoria Energie Sustenabilă. La concurs au participat peste 70 de proiecte din diferite țări. Ministrul Sergiu Gaibu l-a felicitat pe Marian Brînză, directorul CET-Nord, pentru performanța obținută.

Din 2018, Republica Moldova face parte din constituența condusă de Turcia în cadrul BERD, din care mai fac parte România, Azerbaidjan, Republica Kîrgîză. Oficiul Reprezentanței Permanente a BERD la Chișinău a contribuit la implementarea a 145 proiecte, dintre care 52 proiecte active, portofoliul cărora însumează 616 milioane euro, pe domenii strategice precum infrastructură, instituții financiare, industrie, comerț și agro-business.

 

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău