Ministrul Economiei al României: Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi dat în exploatare până la sfârşitul anului 2018

  • 13 Octombrie 2017 13:05
Ministrul Economiei al României: Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi dat în exploatare până la sfârşitul anului 2018

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi dat în exploatare până la sfârşitul anului 2018. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei al României, Gheorghe Şimon, la întrevederea din ajun, la Bucureşti cu omologul său moldovean, Octavian Calmîc.

Surse din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii au relatat pentru INFOTAG că oficialul român a menţionat că SA "Transgaz" îşi va deschide în viitorul apropiat o reprezentanţă în Republica Moldova pentru a reuşi mai uşor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului. 

Vicepremierul Octavian Calmîc şi-a exprimat speranţa că traseul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău va fi dat în funcţiune până la sfârşitul anului 2018. Cei doi miniştri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanţării cu 10 milioane euro pentru gazoduct.

Părţile au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii reţelelor electrice dintre două state, investiţia iniţială fiind estimată la circa 300 milioane euro, dintre care 40 milioane euro sunt sub forma de grant din partea UE.

Gheorghe Şimon a accentuat că România va asigura tot sprijinul şi experianţa sa din drumul spre o Europa Unită, acordând Republicii Moldova toată expertiza şi susţinerea necesară.

În cadrul vizitei la Bucureşti, Calmîc a participat la şedinţa Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică, la care au fost discutate aspectele colaborării bilaterale în diferite domenii, inclusiv comerţ, industrie, energetică, agricultură, transporturi.

Experţii celor două state au definitivat toate elementele necesare pentru realizare şi implementare, începând cu 2018, a proiectului privind construcţia şi darea în exploatare a apeductului Iaşi - Măcăreşti, care va asigura cu apă potabilă 5 localităţi din Republica Moldova.

Vineri, Octavian Camîc participă la Forumul "Excelenţă în business", organizat de Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Republica Moldova - România. Forumul are drept scop promovarea oportunităţilor economice oferite de Republica Moldova, menite să contribuie la crearea condiţiilor favorabile pentru susţinerea potenţialilor investitori ce doresc să se dezvolte în stânga Prutului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C
Sâm
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău