Ministrul Economiei: „Dacă Ucraina și Rusia nu ajung la un numitor comun, atunci rămânem practic fără gaze după 1 ianuarie 2020”

  • 03 Octombrie 2019 12:15
Ministrul Economiei: „Dacă Ucraina și Rusia nu ajung la un numitor comun, atunci rămânem practic fără gaze după 1 ianuarie 2020”

Autoritățile caută soluții alternative pentru ca Republica Moldova să fie asigurată cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020, în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la un acord privind tranzitarea gazelor. Afirmațiile au fost făcute de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la o emisiune televizată, informează MOLDPRES.

„Dacă Ucraina și Rusia nu ajung la un numitor comun, atunci noi rămânem practic fără gaze după 1 ianuarie 2020. În acest caz, nu vom putea produce energie electrică la Cuciurgan și nu ne vom putea încălzi casele”, a afirmat Brînzan.

Oficialul a comunicat că sunt analizate mai multe soluții pentru asigurarea țării noastre cu gaze. Prima soluție ar fi procurarea a 400 mln de metri cubi de gaze naturale și stocarea acestora în rezervoarele din Ucraina. „Am discutat deja la acest subiect la Bruxelles, dar și cu reprezentanți ai FMI și ai Băncii Mondiale pentru a găsi finanțare de urgență pentru procurarea acestor 400 mln de metri cubi de gaze, care ne-ar asigura circa o lună cu electricitate și căldură”, a precizat Brînzan. Potrivit ministrului, cea de-a doua soluție ar fi procurarea gazelor, în regim revers, prin conducta Turkish Stream.

Totodată, Brînzan a mai spus că existența unei singure surse de energie, și anume Gazpromul, pune în pericol securitatea statului. Astfel, Republica Moldova ar trebui să diversifice sursele de gaze, a spus Brînzan, iar o alternativă ar fi gazoductul Iași – Chișinău, care ar putea să fie dat în exploatare până în vara anului viitor. 

Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Republicii Moldova și tranzitul gazelor pe teritoriul țării noastre, semnate de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, sunt valabile până la sfârșitul anului curent.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău