Ministrul de interne german: Turcia încearcă prin provocările sale să pozeze în victimă

  • 14 Martie 2017 16:12
Ministrul de interne german: Turcia încearcă prin provocările sale să pozeze în victimă

Guvernul turc încearcă prin 'provocările' sale împotriva Europei să pozeze 'în victimă', pentru a influența rezultatul referendumului asupra extinderii puterilor șefului statului turc, a acuzat marți ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, informează AFP.

Ultimele critici ale puterii turce 'sunt absurde' și 'nu au decât un țel, să plaseze Turcia în poziția de victimă, pentru a suscita o mișcare de solidarizare din partea celor care poate că se arată critici' la adresa obiectivului referendumului din 16 aprilie, a declarat Thomas de Maiziere pentru presa de la Berlin, scrie AGERPRES.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a multiplicat atacurile la adresa Germaniei, mai ales după interzicerea de către autorități locale germane a o serie de manifestații în susținerea sa. El a acuzat Berlinul de 'practici fasciste' și l-a criticat luni pe cancelarul federal Angela Merkel, Germania găzduind, în opinia sa, militanți ai cauzei kurde și presupuși puciști implicați în lovitura de stat eșuată din 15 iulie anul trecut din Turcia.

''Aceste acuzații sunt fără fundament. Atunci când o țară-terță caută să aibă influență politică aici, acest lucru ar trebui să ne alarmeze'', a replicat ministrul german de interne.

El i-a reproșat Turciei că 'discreditează Germania prin comparații cu nazismul lipsite de respect' și caută 'să alimenteze conflictele intraturce' de pe teritoriul german, în condițiile în care în Germania trăiește o comunitate turcă de circa 3 milioane de oameni, dintre care 1,4 milioane sunt eligibili să voteze la 16 aprilie.

'O spun foarte clar, existe limite foarte clare pentru toleranța mea', a avertizat ministrul, care a criticat și o reuniune electorală pro-Erdogan desfășurată în urmă cu o săptămână la Hamburg (nord), în timpul căreia șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu a fost văzut făcând salutul organizației 'Lupii Gri', mișcare naționalistă turcă radicală, considerată în Germania periculoasă de către serviciile de informații interne.

De Maiziere a reiterat că personal 'nu este favorabil' ideii ca astfel de campanii electorale pentru scrutinuri din străinătate să se desfășoare în Germania, adăugând că 'acest lucru este valabil în special' când scrutinul în chestiune 'vizează să valideze o evoluție îndepărtată de concepția noastră de pluralism și democrație'.

El a confirmat totodată că mai multe reuniuni electorale pro-Erdogan ar putea avea loc în viitorul apropiat în Germania, în virtutea libertății de exprimare, după ce autoritățile turce au informat în mod oficial Berlinul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău