Ministrul de interne al Italiei îi cere Franței să să primească mai mulți migranți

  • 13 Iunie 2018 13:50
Ministrul de interne al Italiei îi cere Franței să să primească mai mulți migranți

Ministrul de interne al Italiei, Matteo Salvini, i-a cerut miercuri președintelui francez, Emmanuel Macron, să dea dovadă de "generozitate" în primirea de migranți, estimând că Franța nu și-a respectat angajamentele în materie, informează AFP.

Susținând un discurs în fața Senatului, Salvini a reamintit că Franța s-a angajat să primească mai mult de 9.000 dintre migranții sosiți în ultimii ani în Italia, dar a primit doar 640. Prin urmare, el l-a invitat pe șeful statului francez "să treacă de la vorbe la fapte și să dea un semnal de generozitate" primind mai mulți migranți.

Acesta din urmă nu a precizat dacă face aluzie la declarațiile președintelui francez sau la cele ale purtătorului de cuvânt al partidului său La Republique en marche, Gabriel Attal, care a afirmat marți că poziția Italiei față de (nava cu migranți) Aquarius "provoacă greață".

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat marți "cinismul și iresponsabilitatea guvernului italian" și a insistat să reamintească Dreptul maritim care prevede că "în caz de primejdie, cel mai apropiat loc își asumă responsabilitatea primirii" celor aflați în pericol.

Salvini a declarat, de asemenea, că Franța a trimis în Italia 10.249 de migranți care au trecut frontiera, de la începutul acestui an până la sfârșitul lunii mai.

Ministru de interne și lider al partidului Liga (extrema dreaptă), Salvini a făcut aceste declarații în fața senatorilor la scurt timp după ce ambasadorul Franței la Roma, Christian Masset, a fost convocat la Ministerul de Externe italian în urma polemicii între cele două țări cu privire la soarta navei Aquarius.

Nava Aquarius, care în mod normal poate salva 500 de migranți, brăzdează de trei ani largul coastelor Libiei, debarcându-i în Italia pe migranții pe care îi salvează de la înec. Însă la sfârșitul săptămânii trecute, noul ministru de interne al Italiei, liderul partidului Liga (extrema dreaptă) Matteo Salvini, la putere chiar de la începutul crizei din Mediterana, a refuzat acostarea navei care avea la bord peste 600 de migranți.

Italia, unde au acostat, începând cu 2013, circa 700.000 de migranți, a acuzat în mod regulat Europa că a închis ochii și a lăsat-o singură în fața crizei migrației.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău