Ministrul de Interne al Austriei se declară împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen: Nu este momentul oportun să votăm asupra extinderii
-
19 Noiembrie 2022 14:57
Ministrul austriac de Interne a anunțat opoziția acestei țări față de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria și Croația, relatează publicația Kurier, potrivit Agerpres.
”Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcționează”, a declarat ministrul de Interne conservator Gerhard Karner pentru Kurier.
Austria se confruntă în prezent cu un număr sporit de refugiați care au trecut prin alte state UE de-a lungul așa-numitei rute a Balcanilor pentru a intra în țară.
Potrivit Ministerului de Interne, peste 90.000 au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceștia, 75.000 nu au fost înregistrați anterior în vreo altă țară UE.
Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să adere pe deplin la Schengen, completând că extinderea acestui spațiu va face Europa mai sigură, mai prosperă și mai atractivă.
Conform executivului european, misiunea voluntară de evaluare, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, a conformat faptul că Bulgaria și România, care îndeplinesc încă din 2011 criteriile de aderare, ”nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar au consolidat în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”.
Comisia Europeană a amintit, de asemenea, că țara noastră ”dispune de un sistem de gestionare a frontierelor puternic și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, argumentează instituția.
Consiliul justiție și afaceri interne al Consiliului Uniunii Europene, prezidat în prezent de Cehia, în responsabilitatea căruia stă extinderea spațiului Schengen printr-o decizie unanim, urmează să voteze la 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.