Discuția a oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la provocările actuale de securitate din regiunea Mării Negre, precum și privind temele prioritare de pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, care va avea loc la începutul lunii decembrie 2021, respectiv a negocierii noului Concept Strategic al NATO, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și Secretarul General al NATO au abordat, astfel, aspecte legate de elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, șeful diplomației române prezentând o serie de priorități strategice care se conturează în momentul de față, în evaluarea țării noastre.
În ceea ce privește provocările din vecinătatea României, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în mod detaliat, situația dificilă din Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze, generată de acțiunea părții ruse, situație ce creează impredictibilitate și instabilitate, cu evidente efecte negative pe plan social și economic în această țară.
În acest context, șeful diplomației române s-a referit la importanța aprofundării cooperării cu partenerii Alianței și a intensificării sprijinului pentru aceștia, inclusiv pe dimensiunea combaterii amenințărilor hibride, consolidarea dimensiunii securității energetice și întărirea rezilienței. În consecință, a evidențiat că Noul Concept Strategic al NATO va trebui să abordeze în mod corespunzător întreaga gamă de amenințări hibride și că va trebui acordată atenție crescută palierului de securitate energetică și consolidare a rezilienței, inclusiv a partenerilor NATO. Ministrul Bogdan Aurescu arătat, de asemenea, că dimensiunea energetică poate constitui un domeniu prioritar în care se poate consolida cooperarea NATO-UE. Ministrul român de externe a salutat, în acest context, măsurile de sprijin anunțate de UE la 28 octombrie, în sprijinul depășirii de către Republica Moldova a actualei crize energetice, România susținând activ și promovând constant acest obiectiv. În acest context Bogdan Aurescu a amintit demersurile pe care le-a efectuat la cel mai recent Consiliu Afaceri Externe al UE, din 18 octombrie, respectiv demersurile efectuate de președintele Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului European, săptămâna trecută.
Secretarul General Jens Stoltenberg a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru evaluările prezentate și a împărtășit abordarea părții române. A asigurat că NATO monitorizează cu atenție evoluțiile pe palierele abordate, Alianța manifestând vigilență crescută cu privire la amenințările hibride și implicațiile acestora pe dimensiunea de securitate.
Cei doi înalți oficiali au agreat să păstreze un contact apropiat în următoarea perioadă și să aprofundeze discuțiile cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga.