Ministrul Culturii despre vioara sechestrată: Nu aparține R. Moldova, nu face parte din patrimoniul R. Moldova și R. Moldova nu are niciun drept să rețină această vioară

  • 10 Decembrie 2021 16:24
Ministrul Culturii despre vioara sechestrată: Nu aparține R. Moldova, nu face parte din patrimoniul R. Moldova și R. Moldova nu are niciun drept să rețină această vioară

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a declarat într-un interviu la Radio Chișinău că vioara artistei Alexandra Conunova, reținută de autoritățile Republicii Moldova, nu face parte din patrimoniul național și Republica Moldova nu are dreptul să o rețină. Totodată, el și-a exprimat regretul că s-a ajuns la un caz penal și că acest proces durează:

Este un caz extrem de regretabil, pentru că noi ca societate am reușit să ne tragem un glonț în picior și insistăm în continuare pe asta. Există o procedură de operare a unui dosar penal, iar noi nu putem interveni în procedura penală. De ce s-a ajuns la un proces penal, eu nu-mi pot explica. Adică, care a fost motivul ca să fie calificat acest caz, incident regretabil, acea greșeală făcută de artistă, sau de vameșul respectiv, această bâlbâială de expertize, să ajungă într-un dosar penal, eu nu înțeleg cum. Dar s-a ajuns. Acum ieșirea din acest proces este extrem de complicată. Din cauza bâlbâielii din partea experților, din partea Ministerului, din partea Procuraturii - fiecare vede tabloul doar din punctul lui de vedere, are de suferit atât Alexandra, ceea ce este extrem de regretabil, cât și imaginea Republicii Moldova. După acest caz, viorile scumpe vor evita să mai aterizeze pe Aeroporturile din Chișinău, iar pe scenele noastre nu le vom auzi. Indiscutabil este faptul că vioara respectivă nu aparține Rep. Moldova, nu face parte din patrimoniul Rep. Moldova și Rep. Moldova nu are niciun drept să rețină această vioară”, a declarat ministrul Culturii Sergiu Prodan.  

Vioara artistei Alexandra Conunova a fost ridicată de pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 22 octombrie, pe motiv că posesoarea viorii nu deținea autorizația necesară pentru scoaterea unui obiect de valoare din țară. Pe acest caz este pornit un dosar pentru tentativă de contrabandă cu valori culturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău