Ministrul Apărării: Republica Moldova va mai cumpăra un radar și caută un sistem de doborâre a țintelor

  • 22 Februarie 11:52
Ministrul Apărării: Republica Moldova va mai cumpăra un radar și caută un sistem de doborâre a țintelor

R. Moldova va cumpăra un al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care va ajunge în țară vara viitoare. În plus, Ministerul Apărării caută acum și un sistem de apărare anti-aeriană, a spus Europei Libere ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

La sfârșitul anului trecut, R. Moldova a obținut primul său radar modern, fabricat de o companie franceză și cumpărat cu bani din bugetul național. Achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul R. Moldova au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

„Radarul achiziționat a fost și continuă să fie o temă de dezinformare și speculații. Cineva se gândește că acest radar ne dă o acoperire și o apărare împotrivă oricărui pericol din spațiul aerian”, a comentat reproșurile ministrul Nosatîi, în discuția cu Europa Liberă.

El a explicat că sistemul GM200 nu poate doborî țintele aeriene și este destinat monitorizării spațiului aerian.

„Noul sistem vine să completeze cele în jur de 20 de radare care există în Armata Națională, dar, cu părere de rău, sunt depășite de timp și nu asigură acele caracteristici tactico-tehnice. Împreună cu acest radar performant, ele nu pot depista chiar fiecare dronă cu o dimensiune destul de mică au alte ținte ce ar prezenta un pericol pentru cetățeni”, a precizat Nosatîi.

Potrivit ministrului, următorul radar, care ar urma să ajungă în R. Moldova la mijlocul anului 2025, va fi procurat din fonduri europene, prin Instrumentul European pentru Pace, va fi unul performant și, împreună cu sistemele existente, „va da o acoperire mult bună decât acum”.

Următorul pas ar fi procurarea unui sistem de identificare și doborâre a țintelor aeriene. „Evident că nu putem să ne limităm doar la monitorizarea spațiului aerian și la posibilitatea de a avea o capacitate de avertizare timpurie, adică de a înștiința cetățenii despre pericol”, a spus Nosatîi.

El a menționat că acum ministerul „caută și negociază contracte” pentru un sistem de apărare anti-aeriană, chiar dacă nu are suficienți bani pentru a-l cumpăra.

„Este clar că pentru sisteme mai sofisticate și o rază de acțiune mai lungă și o altitudine mai înaltă avem nevoie de investiții destul de mari. Aici vom miza mai mult pe asistența externă”, a precizat ministrul Apărării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău