Ministrul Apărării, despre „acțiuni provocatoare” ale Rusiei în Transnistria. „Cum poți să-ți ameninți vecinul și să spui că ți-l dorești prieten?”

  • 21 Septembrie 2018 15:37
Ministrul Apărării, despre „acțiuni provocatoare” ale Rusiei în Transnistria. „Cum poți să-ți ameninți vecinul și să spui că ți-l dorești prieten?”

Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Asociației pentru Politică Externă, și despre trupele ruse aflate în stânga Nistrului.

Astfel, ministrul a menționat că speră și crede în retragerea trupelor și chiar a munițiilor ce sunt amplasate în Cobasna sau, cel puțin, în distrugerea lor. Eugen Struza a adăugat că este gata să caute bani pentru ca să fie adusă o uzină de distrugere a acestor muniții, „căci ele sunt un pericol strategic și un pericol pentru populația din raioanele de Est și din Ucraina”.

„Totodată, vom continua să insistăm pe înlocuirea așa-zisei misiuni de pacificatori cu o Misiune ONU. Fiindcă astăzi trupele rusești din regiunea transnistreană sunt orice vreți, numai nu forțe de pacificare. Cum poți să-ți ameninți vecinul și să spui că ți-l dorești prieten? Căci tocmai asta încearcă să facă Rusia, prin tot mai frecventele exerciții militare cu forțarea râului Nistru. Acest tip de exerciții desfășurate în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate, clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare și este mai mult decât evident că nu asigură deloc pacea în regiune”, a declarat ministrul Apărării. 

Amintim că atât ONU cât și NATo au cerut retragerea trupelor ruse și a munițiilor din stânga Nistrului. În prezent, o rezoluție care prevede același lucru este înregistrată în Senatul SUA.

Proiectul „Dialoguri de politică externă” este realizat de Asociația pentru Politică Externă, împreună cu Friedrich-Ebert-Stiftung. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău