Ministrul apărării britanic: Forțele britanice și ale NATO nu se vor mai întoarce în Afganistan

  • 16 August 2021 11:20
Ministrul apărării britanic: Forțele britanice și ale NATO nu se vor mai întoarce în Afganistan

Talibanii controlează Afganistanul și forțele britanice și ale NATO nu se vor mai întoarce pentru a lupta împotriva insurgenților, a declarat luni ministrul apărării britanic Ben Wallace, transmite Reuters.

''Confirm că talibanii controlează țara. Adică nu trebuie să fii analist politic ca să-ți dai seama că exact așa stau lucrurile'', a declarat pentru Sky News ministrul britanic.

Întrebat dacă Marea Britanie și NATO vor reveni în Afganistan, Wallace a exclus această posibilitate. ''Nu există această opțiune... de a ne întoarce'', a afirmat el.

Wallace a explicat că zona militară a aeroportului din Kabul este sigură și că Marea Britanie face tot ce poate pentru a evacua cetățeni britanici și afgani care au legături cu Regatul Unit.

''Ținta noastră este... de circa 1.200 până la 1.500 de plecări pe zi în conformitate cu capacitatea aeronavelor noastre și vom menține acest aflux'', a spus el.

Regatul Unit și-a mutat ambasada din oraș pe aeroportul din Kabul. Întrebat ce va simți când va vedea steagul talibanilor fluturând peste clădirea care adăpostea până acum ambasada britanică din Kabul, Wallace a răspuns: ''Simbolic vorbind, niciunul dintre noi nu-și dorea acest lucru''.

Totodată, Wallace a explicat că nu este încă momentul unei decizii de a-i recunoaște pe talibani drept guvernul afgan. ''Cred că se vor mai întâmpla multe înaintea luării acestor decizii. Evident că testul suprem rezidă mai degrabă în acțiunile lor, decât în vorbele lor'', a menționat ministrul britanic.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău