Ministrul Apărării: Armata Națională va fi dotată cu mai multe radare

  • 28 Februarie 19:06
Ministrul Apărării: Armata Națională va fi dotată cu mai multe radare

Sistemele de monitorizare de care dispune Republica Moldova nu au detectat nicio dronă, care ar fi survolat spațiul aerian al țării noastre în seara zilei de 26 februarie. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, înaintea ședinței executivului.

Se întâmplă după ce, ieri, Forțele de Apărare ale Ucrainei au anunțat că o dronă rusească a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, iar ulterior, s-ar fi îndreptat spre regiunea Odesa, scrie Jurnal.md.

„Radarul care a fost achiziționat recent este unul performant. Pe deplin își îndeplinește activitățile în conformitate cu caracteristicile tactice, dar dacă cineva crede că un singur radar poate să rezolve întreaga gamă de activități pentru monitorizarea spațiului aerian, atunci vreau să vă spun că nu este corect. Acest radar face parte dintr-un sistem care va fi compus din mai multe radare cu care va fi înzestrată Armata Națională”, a menționat Nosatîi.

Ministrul Apărării a fost întrebat dacă există riscul ca noul radar, achiziționat din Franța, să nu aibă capacitatea de a detecta unele obiecte aeriene.

„Am primit mai multe informații care rămân de a fi analizate. Eu voi reitera mesajul colegilor mei că, noi nu am înregistrat violarea spațiului aerian al țării. Acest lucru nu a fost confirmat cu sistemele noastre de monitorizare și nici de către alte structuri de forță”, a spus ministrul Apărării.

Acum două zile, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat pentru presa de la Kiev că o dronă Shahed a survolat în seara zilei de 26 februarie spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit ei, una dintre drone, care a fost lansată spre Odesa, a efectuat diverse manevre și în mod provocator a efectuat o manevră de trecere a hotarului moldo-ucrainean. Ulterior, după ce a zburat câteva zeci de kilometri, drona s-a întors în spațiul aerian al Ucrainei și a fost distrusă de forțele de apărare.

Autoritățile de la Chișinău au infirmat din start aceste informații. Pe 11 februarie curent, Poliția de Frontieră a comunicat că în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, au fost depistate fragmente de dronă de tip „Shahed”. Acestea au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și au fost transmise expertizei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău