Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în vizită la Facultatea Medicină Veterinară a UTM

  • 23 Ianuarie 2023 12:15
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în vizită la Facultatea Medicină Veterinară a UTM

Situația actuală și perspectivele învățământului veterinar superior au fost abordate de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea în cadrul unui dialog cu rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, și cadrele didactice ale Facultății Medicină Veterinară, se arată în comunicatul instituției.

„Agricultura nu poate exista fără sectorul zootehnic, iar dezvoltarea acestora necesită o abordare științifică”,  a subliniat Vladimir Bolea.

„Necesitatea implicării profesorilor Facultății Medicină Veterinară în diverse proiecte naționale și internaționale”, a adăugat Vladimir Bolea.

Vladimir Bolea a anunțat că în R. Moldova va fi implementat un program cu suportul Băncii Mondiale, în scopul dezvoltării sectorului zootehnic, în valoare de 25 milioane dolari SUA. Printre beneficiari vor fi instituțiile de învățământ și cercetare.

De asemenea, în prezent, se află în proces de modificare Regulamentul de subvenționare, pe baza căruia va spori accesul fermelor didactice din cadrul instituțiilor de profil la suportul financiar din partea statului.

Exprimându-se pe marginea problemelor cu care se confruntă în activitatea profesională, cadrele didactice au susținut inițiativa autorităților și au menționat că își doresc ca în cadrul facultății să fie dezvoltată infrastructura de cercetare și să fie majorată finanțarea activităților științifice. Totodată, participanții la dialog au atras atenția asupra necesității dezvoltării programelor de studii, bazei tehnico-materiale, îmbunătățirii condițiilor de studii și de trai a studenților.

În context, rectorul Viorel Bostan a declarat că fiecare leu ajuns la facultate va fi valorificat rațional:

„În domeniul cercetării vom identifica soluții de motivare a cercetătorilor la elaborarea articolelor științifice. Vom investi și în ferma didactică, unde sunt peste 30 de capete de bovine. Ne propunem să mărim efectivul de animale cu alte două rase. Vom pregăti un laborator radiologic și vom revizui proiectul Clinicii Veterinare care va contribui la demararea procesului de acreditare internațională”, a specificat rectorul UTM.

Ulterior, ministrul a vizitat sălile de curs, laboratoarele de instruire și cercetare, dar și ferma didactică, pentru a înțelege necesitățile facultății și acțiunile ce trebuie inițiate pentru a răspunde exigențelor din domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău