Ministru, la Adunarea Generală a Judecătorilor: Independență fără responsabilitate nu poate avea loc

  • 01 Martie 12:52
Ministru, la Adunarea Generală a Judecătorilor: Independență fără responsabilitate nu poate avea loc

Justiția moldovenească își caută drumul către eficiență și cu multe declarații și apeluri către independență, dar independență fără responsabilitate nu poate avea loc, a declarat ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în deschiderea Adunării Generale a Judecătorilor, convocate astăzi. Ministra și-a exprimat siguranța că judecătorii competenți și onești pot să-și asume misiunea de a înfăptui în mod corect actul de justiție în termene rezonabile, într-un mod prietenos și într-un mod independent, transmite IPN.

Ministra a menționat că asigurarea unui acces real la justiție este un principiu esențial care trebuie urmărit de toți. Și aceasta înseamnă nu doar acces fizic la clădirile instanțelor judecătorești, dar și acces la motivările hotărârilor judecătorești, care să corespundă tuturor cerințelor legale, dar și nevoilor și întrebărilor cetățenilor. „Sunt vremuri complicate, poate chiar tensionate – transparența sistemului justiției, meritocrația în ocuparea funcțiilor, evaluările corecte și procedurile disciplinare, acolo unde este cazul, sunt garanții că sistemul este unul responsabil”, a notat Veronica Mihailov-Moraru.

Potrivit ei, Republica Moldova are un obiectiv foarte clar asumat, cel al aderării la Uniunea Europeană. „Dar fără o justiție independentă, responsabilă și eficientă, țara nu are cum să ajungă în UE. Responsabilitatea este enormă, dar și oportunitățile sunt imense. Țările membre și partenerii externe ajută enorm la transformări esențiale în toate domeniile, chiar dacă decurg mai greu, în special în domeniul justiției”, a mai spus ministra.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a declarat că astăzi, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, există o oportunitate unică de a consolida comunitatea profesională. „Să ne unim forțele și să ne angajăm ferm în promovarea valorilor noastre comune, să ne concentrăm eforturile pentru asigurarea unei justiții accesibile pentru toți, pentru a proteja drepturile fundamentale, întărind principiul statutului de drept în fiecare aspect al societății noastre”, a menționat Sergiu Caraman.

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor este raportată activitatea Consiliului Superior al Magistraturii privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023. De asemenea, urmează să fie ales un nou membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

La Adunarea Generală a Judecătorilor participă circa 300 de judecători din cei 365 de magistrați în funcție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău