Miniștrii vor putea fi trași la răspundere contravențională pentru hotărârile adoptate contrar legii

  • 15 Iunie 2018 14:31
Miniștrii vor putea fi trași la răspundere contravențională pentru hotărârile adoptate contrar legii

Miniștrii și consilierii locali, precum și membrii altor organe colegiale, vor putea fi trași la răspundere contravențională pentru hotărârile adoptate contrar legii sau pentru neadoptarea anumitor acte, potrivit unor modificări ale Codului contravențional votate vineri, 15 iunie, de deputați. Proiectul conține și majorarea mai multor tipuri de amenzi inclusiv pentru încălcarea Regulamentului circulații rutiere. 

Membrii organelor colegiale, precum miniștrii sau consilierii locali, vor putea fi trași la răspundere pentru adoptarea unor acte ilegale sau, din contra pentru neadoptarea unor acte obligatorii. De asemenea, Ministerul Justiției propune penalizarea cu amenzi de până la 7500 de lei a factorilor de răspundere care nu au convocat ședințele organelor colegiale. 

Aceste prevederi au provocat dezbateri în Parlament. Deputatul PLDM Tudor Deliu a declarat că ar încălca principiile autonomiei locale.

Proiectul prevede și majorarea amenzilor pentru mai multe tipuri de contravenții. Spre exemplu, amenzile pentru staționarea sau parcarea în locuri interzise, precum și pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor și cicliștilor se vor majora de 5 ori, până la 1500 de lei cu aplicarea a 4 puncte de penalizare în loc de 2 în prezent. Și amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație de către pietoni vor fi majorate.

Totodată, vor fi mai mari amenzile pentru cruzimea față de animale sau pentru îngrijirea defectuoasă a animalelor de companie. Pentru reconstrucția neautorizată a încăperilor sunt stabilite amenzi de până la 4500 de lei.

În schimb, este propusă majorarea termenului de achitare în jumătate a amenzii de la 72 de ore la 3 zile lucrătoare.

Deputatul socialist Vladimir Țurcan a criticat însă practica autorităților de majorare continuă a amenzilor, susținând că aceasta nu aduce rezultatele scontate.

În schimb, deputatul PDM Sergiu Sârbu susține că majorarea amenzilor este o măsură de educare a cetățenilor să respecte legea.

Noile prevederi vor intra în vigoare după adoptarea proiectului în a doua lectură. Deputații au decis comasarea proiectului cu alte inițiative de modificare a Codului contravențional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău