Miniștrii europeni ai Energiei sunt foarte divizați cu privire la răspunsul la criză

  • 26 Octombrie 2021 14:16
Miniștrii europeni ai Energiei sunt foarte divizați cu privire la răspunsul la criză

Miniștrii europeni ai Energiei, reuniți marți la Luxemburg, și-au exprimat divergențele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creșterea explozivă a prețurilor la electricitate, dar și referitor la ideea lansată de Franța privind o reformă a piețelor energetice, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să ne așteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluții pe termen lung" pentru a contracara viitoarele șocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE.

În condițiile în care prețul electricității pe piața angro a explodat ca urmare a creșterii cotațiilor la energiile fosile, autoritățile de la Paris solicită o decuplare a pieței de electricitate de piața gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a prețului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depășită în contextul pieței unice europene.

În plus, dincolo de soluțiile pe termen scurt propuse de Bruxelles (reduceri de taxe și subvenții pentru gospodării), autoritățile de la Atena și Madrid solicită o reformă de amploare a piețelor energetice.

"Este un moment absolut extraordinar (...) propunerile noastre sunt clare și solide" pentru a decupla prețurile surselor de energie, dar și pentru a plafona prețul gazelor, a declarat marți Sara Aagesen Munoz, secretar de stat în Ministerul Energiei din Spania.

Însă nouă state membre s-au opus luni, într-o declarație comună, la ideea oricărei reforme a pieței unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos) apreciază că o piață unde există o concurență între furnizorii de electricitate "contribuie la inovație și la securitatea aprovizionării", facilitând în același timp tranziția spre energiile decarbonate.

Între timp, alte două state (Suedia și Belgia) s-au asociat și ele la această declarație, a anunțat marți ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes.

"Piețele de electricitate funcționează foarte bine", a insistat Claude Turmes, după ce la începutul lunii octombrie același oficial vorbea de "prețurile cu adevărat competitive din ultimele două decenii" și aprecia că o intervenție a statului "ar fi extrem de periculoasă, pentru că ar distruge orice încredere".

Cu toate acestea, oficialul luxemburghez s-a declarat deschis la o întărire a interconexiunilor între rețelele europene în două regiuni relativ izolate: statele baltice, care sunt încă mult prea dependente de producția de electricitate din Rusia, și peninsula iberică.

În schimb, Claude Turmes a criticat propunerea Spaniei privind achizițiile la comun de gaze naturale, apreciind că această idee ar necesita mai mulți ani pentru a fi pusă în practică și, în plus, ar ridica probleme legate de stocarea gazelor.

La rândul său, Comisia Europeană a anunțat că va analiza dacă piața europeană de electricitate funcționează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creșterea costurilor la energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău