Miniștrii de Finanțe din zona euro discută efectele economice ale pandemiei

  • 02 Noiembrie 2020 19:47
Miniștrii de Finanțe din zona euro discută efectele economice ale pandemiei

Al doilea val de infecții cu coronavirus afectează semnificativ Europa, forțând din ce în ce mai multe țări să adopte măsuri de izolare, astfel încât miniștrii de Finanțe din zona euro vor discuta marți modalitatea în care să răspundă înrăutățirii perspectivelor economice, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În iulie, liderii UE au fost de acord cu lansarea unui plan de redresare de 1.800 de miliarde de euro, care va sprijini revenirea economiei în următorii șapte ani, după o recesiune fără precedent așteptată anul acesta, în urma pandemiei.

"Suntem uniți și determinați să ne folosim de întreaga noastră forță pentru a face față celui de-al doilea val. Prioritatea noastră este să implementăm planul de redresare cât mai curând posibil", a afirmat președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe.

Videoconferința miniștrilor de Finanțe din zona euro se desfășoară cu două zile înaintea publicării prognozelor economice pentru Uniunea Europeană, care ar urma să indice un declin al PIB-ului regiunii în trimestrul patru din 2020.

Un oficial din zona euro implicat în pregătirea videoconferinței a declarat pentru Reuters că se așteaptă la discuții active legate de efectele pandemiei, dar nu există deocamdată planuri de anunțare a unor măsuri suplimentare de sprijin la nivelul UE.

Analiștii apreciază că miniștrii de Finanțe din zona euro sunt în favoarea menținerii măsurilor naționale fiscale de sprijin adoptate până acum, în special după ce UE a suspendat plafonul privind nivelul deficitului și datoriei, în contextul pandemiei.

"Evident, impulsul fiscal va trebui să fie menținut și anul viitor, iar retragerea sa va avea loc numai gradual, pentru a nu afecta redresarea economiei. Noile restricții vor afecta semnificativ condițiile economice", a explicat oficialul.

La finalul reuniunii de săptămâna trecută a Consiliului guvernatorilor, BCE a anunțat în mod clar că pregătește noi măsuri de sprijinire pentru luna decembrie, în condițiile în care noile restricții au generat îngrijorări privind o dublă recesiune în zona euro. Cu toate acestea, oficialii BCE continuă să ceară guvernelor să facă ceea ce este de datoria lor pentru a relansa economia, explicând că rolul politicii monetare este unul limitat.

"Trebuie să ținem cont de posibilitatea unei majorări a sprijinului bugetar în circumstanțele actuale, deoarece nu este de datoria politicii monetare să majoreze creditele către companiile individuale. Aceasta este o misiune bugetară și trebuie să încurajăm partea fiscală să își extindă intervenția", a declarat Yves Mersch, membru în consiliul director al BCE.

Chiar dacă majoritatea guvernelor din zona euro au pus la punct mecanisme de garantare a împrumuturilor pentru a menține firmele sănătoase pe linia de plutire, nivelul de îndatorare a crescut puternic, iar unele țări discută în prezent să fie mai selective când vine vorba de acordarea de ajutoare publice. Însă această prudență ar putea obliga băncile să fie și ele mai selective cu acordarea de împrumuturi, ceea ce riscă să declanșeze o criză a creditului în pofida faptului că lichiditatea din sectorul bancar este la un nivel record.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău