Miniștrii de finanțe ai UE: Schimbările climatice afectează stabilitatea și performanța economiei și a sistemelor financiare
-
12 Septembrie 2021 19:09
Reuniunea informală de două zile a miniștrilor de finanțe din UE, condusă de ministrul finanțelor al Sloveniei, Andrej Šircelj, s-a încheiat ieri, 11 septembrie. Unul dintre subiectele abordate în cadrul reuniunii a fost efectul schimbărilor climatice asupra stabilității sistemelor financiare și ce tip de politică fiscală ar fi bine să se aplice în anii următori, scrie caleaeuropeana.ro.
Schimbările climatice afectează, de asemenea, stabilitatea și performanța economiei și a sistemelor financiare. Gestionarea schimbărilor climatice și asigurarea fondurilor pentru proiecte de sustenabilitate, asigurând în același timp stabilitatea financiară, vor fi o sarcină cheie în anii următori, se arată în comunicatul oficial.
Miniștrii au convenit asupra faptului că efectele schimbărilor climatice vor juca un rol crucial în elaborarea politicilor de gestionare a riscurilor viitoare pentru sistemul financiar. Sectorul financiar are un rol important în abordarea schimbărilor climatice, motiv pentru care inițiativele și măsurile adecvate pot contribui la crearea unor instrumente financiare durabile.
„Reducerea riscurilor potențiale este un obiectiv pentru noi toți. Sistemul financiar va trebui să fie adaptat în acest sens, iar piața de capital va trebui să fie îmbunătățită”, a declarat ministrul Šircelj. El crede cu tărie că acest lucru va duce, de asemenea, la mai multe investiții.
Miniștrii au vorbit, de asemenea, despre ce fel de politică financiară ar trebui urmată în anii următori. De la începutul pandemiei, atât politicile monetare, cât și cele fiscale au jucat un rol esențial. Un răspuns specific fiecărei țări a fost posibil odată cu realizarea clauzei generale de salvgardare a Pactului de stabilitate și de creștere, care a oferit țărilor flexibilitate în adoptarea de măsuri.
Stimulentele fiscale vor fi în continuare în vigoare în 2022, în timp ce discuțiile vizează și viitorul, când țările vor trebui să își reducă treptat deficitul, având grijă să nu-și pună în pericol redresarea economică după pandemia COVID-19. Finanțarea investițiilor va fi un alt aspect important în procesul de redresare.
„Asigurarea redresării, a sustenabilității fiscale și a investițiilor viitoare sunt obiectivele noastre comune. Stimularea investițiilor, inclusiv cu ajutorul mecanismului UE de nouă generație, este esențială, motiv pentru care trebuie să găsim modalități de a atinge aceste obiective împreună. Trebuie să ne asigurăm că viitoarea noastră politică fiscală nu pune în pericol redresarea, menținând în același timp stabilitatea finanțelor publice”, a mai declarat ministrul Andrej Šircelj.
Un alt aspect important pentru economie este chestiunea adaptării reformei impozitului pe profit la era digitală. Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ale G20 au reușit să ajungă la un acord în această privință în această vară. Statele membre s-au angajat să continue armonizarea care să conducă la un acord final la nivel global.