Miniștrii de Finanțe ai G20 vor discuta, în capitala Argentinei, războiul comercial declanșat de Donald Trump

  • 21 Iulie 2018 17:45
Miniștrii de Finanțe ai G20 vor discuta, în capitala Argentinei, războiul comercial declanșat de Donald Trump

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) vor începe sâmbătă, la Buenos Aires, o reuniune de două zile pentru a discuta despre amenințările care planează asupra creșterii mondiale, în special de riscurile unui război comercial și criza din țările emergente, informează Deutsche Welle.

Chestiunea comerțului va fi subiectul dominant în cadrul întrevederii găzduite de capitala argentiniană, o atenție sporită fiind acordată secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, având în vedere că se așteaptă ca acesta să acorde un răspuns ”privind ingrijorările generate de politicile comerciale ale Statelor Unite”.

Uniunea Europeană, China și Canada vor fi și ele prezente, cele trei fiind printre țintele care au căzut victimă tarifelor suplimentare adoptate de președintele american, Donald Trump.

SUA au impus taxe suplimentare asupra importurilor din China în valoare de 29 de miliarde de euro (34 de miliarde de dolari), fiind așteptate măsuri similare ulterioare, Canana, Uniunea Europeană și Mexic fiind printre cele afectate de tarife suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel, lucru care a generat măsuri de relataliere.

În contextul tensiunilor care au escaladat în ultimele săptămâni, fie că ne referim la deciziile amintite mai sus, fie că aducem în discuție o retorică a președintelui american ce a generat îngrijorări, cel puțin în rândul partenerilor europeni – momentul în care Donald Trump a calificat UE drept ”dușman”, încadrând-o în aceeași categorie cu Rusia – speranțele pentru un progres tangibil care ar putea fi atins în cadrul reuniunii sunt reduse.

De altfel, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, a dat miercuri tonul acestei întrevederi, avertizând că un război comercial ar putea costa economia mondială mai multe sute de miliarde de dolari în următorii ani. De asemenea, Lagarde a avertizat administrația Trump că ”economia americană este deosebit de vulnerabilă pentru că o mare parte din schimburile sale comerciale va fi vizată de măsurile de represalii”.

Potrivit unor surse din apropierea negocierilor, spre deosebire de summitul G7 care a avut loc la începutul lunii iunie la Quebec (Canada), când președintele Donald Trump și-a retras sprijinul pentru comunicatul final, reuniunea de la Buenos Aires ar urma să se încheie prin difuzarea unui comunicat comun. Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm la un comunicat în care este condamnat protecționismul, având în vedere limitele cu care se confruntă miniștrii de Finanțe din G20, cum a recunoscut ministrul argentinian al Economiei, Nicolas Dujovne, la precedenta reuniune a grupului.

În cadrul primeri reuniuni, care a avut loc în luna martie la Buenos Aires, miniștrii de Finanțe ai statelor membre G20 au căzut de acord asupra unui comunicat în care recunosc sec că ”tensiunile economice și geopolitice amenință creșterea mondială”.

Pe lângă războiul comercial, miniștrii de Finanțe din G20 care se vor reuni la Buenos Aires vor vorbi și despre criza care amenință țările emergente. Recent, Argentina a obținut de la FMI un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a face față deprecierii monedei argentiniene, care s-a prăbușit cu 35% în perioada aprilie-iunie.

Lansate în 1999, reuniunile miniștrilor de Finanțe din G20 ajută la pregătirea terenului pentru summiturile liderilor G20.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene.

Sursa: CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău