Miniștrii de externe din statele NATO vor discuta despre viitorul tratatului ruso-american privind armele nucleare

  • 04 Decembrie 2018 11:28
Miniștrii de externe din statele NATO vor discuta despre viitorul tratatului ruso-american privind armele nucleare

Miniștrii de externe din țările membre ale NATO vor discuta marți la Bruxelles despre soarta unui tratat nuclear ruso-american vechi de trei decenii și în legătură cu care Rusia este acuzată că nu-l respectă, în contextul tensiunilor dintre Moscova și Occident, relatează agenția dpa, potrivit Agerpres.

Este vorba despre Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), semnat de Moscova și Washington în 1987, care interzice rachetele cu o rază de acțiune de până la 5.500 de km dotate cu focoase nucleare. Tratatul a reprezentat baza arhitecturii securității Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, cunoscută și ca SSC-8, care are o rază de acțiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă.

SUA consideră că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF și a amenințat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat de asemenea demersul Moscovei, spunând că actualul impas este ''inacceptabil''.

Dacă Rusia nu revine la conformitate față de tratat, NATO va răspunde în mod corespunzător, a spus Stoltenberg, adăugând că Alianța Nord-Atlantică nu va urma acțiunile Moscovei.

Miniștrii de externe din cele 29 de țări membre al NATO vor discuta de asemenea despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina, partener al NATO, ca urmare a evenimentelor recente din Marea Azov. Pe 25 noiembrie, Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în largul Peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014. Ca răspuns, Kievul a impus legea marțială timp de 30 de zile.

Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a reiterat faptul că incidentul a fost ''o provocare organizată de actuala conducere a Ucrainei''. Aliații din cadrul NATO nu recunosc anexarea Crimeii de către Moscova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău