Miniștrii de externe ai UE, reuniune la Kiev: Sprijin pentru Ucraina, dar nu imediat / România: Securitatea regională trebuie să includă și R. Moldova

  • 03 Octombrie 2023 10:17
Miniștrii de externe ai UE, reuniune la Kiev: Sprijin pentru Ucraina, dar nu imediat / România: Securitatea regională trebuie să includă și R. Moldova

Miniștrii de externe ai UE s-au reunit luni la Kiev pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina, la mai bine de 19 luni de la începutul invaziei ruse, dar nu au promis imediat un nou ajutor într-o întâlnire descrisă ca informală, au informat agențiile de presă, scrie defenseromania.ro.

Reuniunea informală CAE de la Kiev „trebuie înțeleasă ca un angajament clar al Uniunii Europene față de Ucraina”, a spus șeful diplomației UE, Josep Borrell, precizând că a fost prima întâlnire la acest nivel în afara Uniunii Europene.

„Reuniunea trimite un semnal puternic Rusiei... Nu ne este frică de rachetele sau dronele tale”, a adăugat Borrell.

România: susținem Ucraina atât cât va fi necesar. Securitatea regională trebuie să includă și R. Moldova

Trebuie spus că ideea organizării unui Consiliu al Afacerilor Externe la Kiev a fost lansată inițial de România, încă de la începutul anului 2022, pentru a arăta solidaritatea și susținerea UE pentru Ucraina.

Ministrul român al afacerilor externe, Luminița Odobescu, a susținut importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, atât cât va fi necesar.

România susține crearea unui fond militar dedicat Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace (European Peace Facility).

De asemenea, țara noastră arată că securitatea Ucrainei trebuie privită și din perspectivă regională și a subliniat ”nevoia unei abordări regionale strategice pe termen lung, în care să fie inclusă și R. Moldova”.

UE va continua să sprijine armata Kievului, apelul său la responsabilitate și eforturile sale de a adera la bloc, a declarat Borrell după o întâlnire la care a participat președintele ucrainean Zelenski.

Întâlnirea vine într-un moment incomodă pentru aliații occidentali care susțin Kievul. Vara s-a încheiat, iar contraofensiva militară ucraineană este mai lentă decât se aștepta, iar vocea UE începe să tremure din cauza pacifiștilor ungaro-slovaci.

Cu toate acestea, Borrell a declarat că UE rămâne unită în sprijinul său pentru Ucraina și că speră că pachetul de ajutor UE propus pentru Kiev de până la cinci miliarde de euro pentru 2024 va fi acceptat până la sfârșitul anului.

În ciuda faptului că nu au alocat fonduri noi, miniștrii UE și-au exprimat sprijinul pentru sprijinul continuu al Ucrainei și dorința țării de a deveni stat membru pe termen lung.

„Viitorul Ucrainei stă în Uniunea Europeană, în această comunitate a libertății. Și se va întinde în curând de la Lisabona până la Luhansk”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock. 

Baerbock a repetat apelul pentru un „scut de protecție” pentru Ucraina înainte de iarna care vine. Aceasta ar include extinderea apărării antiaeriene, achiziționarea de generatoare de electricitate și consolidarea aprovizionării globale cu energie, a spus ea

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a declarat că întâlnirea a arătat că Ucraina face parte din familia europeană și va însoți Kievul pe calea de urmat.

Prima întâlnire a miniștrilor din afara blocului vine după ce un candidat pro-rus (Robert Fico) a câștigat alegerile din Slovacia, iar Congresul SUA a omis ajutorul de război pentru Ucraina din bugetul său temporar de cheltuieli, adoptat pentru următoarele 45 de zile.

„Nu simțim că sprijinul american a fost zdruncinat... pentru că Statele Unite înțeleg că ceea ce este în joc în Ucraina este mult mai mare decât Ucraina însăși”, a declarat reporterilor ministrul de externe Dmitro Kuleba.

În ceea ce privește victoria electorală a politicianului pro-rus Robert Fico în Slovacia, Kuleba a spus că este „prea devreme pentru a judeca” influența asupra politicii de acolo și a subliniat că noul lider nu a format încă o coaliție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău