Miniștrii de externe ai UE au aprobat misiunea de instruire și un ajutor militar pentru Ucraina

  • 17 Octombrie 2022 17:20
Miniștrii de externe ai UE au aprobat misiunea de instruire și un ajutor militar pentru Ucraina

O nouă misiune de instruire pentru militarii ucraineni a Uniunii Europene a primit undă verde din partea miniștrilor de externe, luni, la Luxemburg, informează DPA.

Misiunea militară de instruire "va antrena Forțele Armate ucrainene în așa fel încât ele să-și poată continua lupta curajoasă", a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-un comunicat.

Miniștrii de externe ai statelor UE și-au dat acordul pentru misiune după ce o altă rachetă rusească și un atac cu dronă au zguduit Kievul luni dimineață.

Ultimele atacuri asupra Kievului "au făcut să fie clară brutalitatea cu care acest război continuă", a declarat ministrul de externe german Annalena Baerbock la sosire, subliniind importanța susținerii Ucrainei.

Soldații ucraineni urmează să fie instruiți în statele UE, în timp ce sediul administrativ al misiunii va fi la Bruxelles, a precizat Borrell în comunicatul său, în timp ce mandatul misiunii este de doi ani.

Primele programe de instruire vor începe la jumătatea lunii noiembrie și un total de 12.000 de soldați ucraineni, inclusiv recruți, urmează să participe, între care și 2.800 de soldați care vor beneficia de antrenament special, a declarat un oficial UE de rang înalt.

Misiunea pentru Ucraina este potențial "cea mai mare misiune pe care a avut-o UE vreodată", a spus ministrul danez de externe Jeppe Kofod, adăugând că Danemarca va participa la un proiect de apărare a UE pentru prima dată.

Danemarca a renunțat recent la un așa numit "opt-out" pentru a se alătura cooperării în materie de apărare a blocului comunitar, în urma unui referendum derulat după declanșarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Irlanda vrea să ajute Ucraina în lucrul cu explozibili și în operațiunile de deminare, a declarat ministrul de externe irlandez Simon Coveney, dând în acest sens exemplul misiunii de instruire a UE în Mali pentru a furniza asistență similară, transmite Agerpres.

Miniștrii de externe ai UE au fost de acord cu deblocarea a încă 500 de milioane de euro în asistență militară pentru Ucraina, ceea ce ridică suma totală alocată de la începutul invaziei Rusiei în februarie la 3,1 miliarde de euro.

Miniștrii de externe ai UE și-au dat deja acordul pentru o misiune de monitorizare a regiunii de frontieră dintre Armenia și Azerbaidjan în cadrul eforturilor diplomatice ale blocului comunitar de a restabili pacea în regiune.

Relațiile blocului comunitar cu China urmează de asemenea să fie discutate luni, înainte ca subiectul să fie abordat la Bruxelles la Consiliul European din această săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău