Miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei susțin că Nord Stream 2 amenință Ucraina și Europa Centrală pe plan politic, militar și energetic

  • 22 Iulie 11:29
Miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei susțin că Nord Stream 2 amenință Ucraina și Europa Centrală pe plan politic, militar și energetic

Viitorul gazoduct Nord Stream 2 amenință Ucraina și Europa Centrală pe plan politic, militar și energetic, au afirmat miercuri Kievul și Varșovia, după un compromis între Washington și Berlin asupra acestui controversat proiect care va lega Germania și Rusia, informează Agerpres.

„O astfel de decizie creează noi amenințări pentru Ucraina și Europa Centrală, la nivel politic, militar și energetic”, au declarat într-un comunicat comun miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei, Dmitro Kuleba și Zbygniew Rau.

SUA și Germania au ajuns la un acord pentru a-și rezolva disputa mai veche privind gazoductul Nord Stream 2, inclusiv cu promisiunea Berlinului de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova amenință securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa, se arată într-o declarație comună emisă miercuri, 21 iulie. 

Construcția gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gazul din Rusia în Germania prin Marea Baltică, este de multă vreme un punct nevralgic între Washington și Berlin. Oficialii americani consideră că este vorba despre un proiect geopolitic al președintelui rus Vladimir Putin de a menține Europa dependentă de serviciile energetice ale țării sale, punând în același timp în pericol securitatea țărilor din Europa Centrală și de Est, precum Polonia și Ucraina, adesea afectată de întreruperi în livrarea de gaze rusești din motive politice.

După ce SUA și Germania au transmis o declarație comună în care își prezentau acordul, oficialii ucraineni au reacționat cu furie, relatează Financial Times. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a afirmat pe Twitter că țara sa va începe consultări cu UE și Germania cu privire la legalitatea gazoductului. „Notele către Bruxelles și Berlin au fost deja trimise”, a adăugat Kuleba.

La rândul său, biroul președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, a precizat într-o declarație că „discuțiile privind proiectul Nord Stream 2 ca amenințare la adresa securității Ucrainei și a regiunii vor continua” în timpul vizitei pe 30 august a liderului ucrainean la Casa Albă, pe care administrația Biden a anunțat-o cu doar câteva ore înainte de acordul privind gazoductul. 

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sat
21
Sun
22
Mon
24
Tue
26
Wed
26

Curs oficial BNM 23 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 0.1081
USD 18.0638 0.0596
RON 4.3265 0.0236
UAH 0.6646 0.0037
RUB 0.2447 0.0025
Arhivă Radio Chișinău