Miniștrii de Externe ai Parteneriatului Estic s-au reunit pentru a discuta provocările de securitate regională

  • 23 Iunie 2018 08:28
Miniștrii de Externe ai Parteneriatului Estic s-au reunit pentru a discuta provocările de securitate regională

Evaluarea rezultatelor Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE), precum și evoluțiile în implementarea celor 20 de priorități de dezvoltare până în anul 2020 au fost principalele subiecte discutate în cadrul celei de-a zecea Reuniuni informale a miniștrilor afacerilor externe din cadrul țărilor Parteneriatului Estic, care s-a încheiat vineri la Minsk.

Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul de stat Daniela Morari, care a punctat în discursul său principalele realizări ale Republicii Moldova în implementarea priorităților de reformă a Parteneriatului Estic până în 2020 și a menționat importanța aprofundării cooperării dintre țările asociate, prin valorificarea noii arhitecturi multilaterale a PaE, reieșind din ambițiile acestora de a se apropia de Uniunea Europeană, transmite INFOTAG, cu referire la un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Din partea Uniunii Europene, la eveniment au participat Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, Comisarul european pentru Economia și Societatea Digitale, Mariya Gabriel, și secretarul general adjunct al Serviciului European pentru Acțiune Externă, Jean-Christophe Belliard.

În contextul pregătirilor pentru Reuniunea anuală a miniștrilor de externe a statelor PaE, care se va desfășura în octombrie 2018, au fost discutate subiecte ce țin de provocările comune a statelor Parteneriatului Estic și Uniunii Europene pe dimensiunea securității regionale și internaționale, programele de asistență din partea UE și perspectivele viitorului cadru financiar al acestora.

Dialogurile ministeriale neformale ale țărilor Parteneriatului Estic se desfășoară începând din 2012 în formatul miniștrilor de externe și șefilor departamentelor sectoriale, iar fiecare rundă are o temă individuală. La reuniuni participă și conducerea UE. Scopul principal al dialogurilor este schimbul informal de opinii pe marginea problemelor actual ale dezvoltării Parteneriatului Estic și ale agendei internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău