Miniștrii au decis asupra unui amendament în cadrul proiectului “Livada Moldovei”

  • 25 August 2021 16:40
Miniștrii au decis asupra unui amendament în cadrul proiectului “Livada Moldovei”

Miniștrii de la Chișinău au votat astăzi decizia cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 3 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții și a Amendamentului la Scrisoarea de însoțire asupra Contractului de finanțare în vederea implementării Proiectului ,,Livada Moldovei”, semnat în 2014, transmite MOLDPRES.

Contractul de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului ,,Livada Moldovei", semnat la Chișinău la 31 iulie 2014, în valoare de 120 milioane de euro, în scopul modernizării și restructurării lanțului valoric al sectorului horticol al Moldovei, are ca obiectiv major facilitarea accesului beneficiarilor potențiali din sectorul horticol al țării noastre la resursele financiare oferite de BEI, prin intermediul operațiunilor de creditare și operațiunilor de leasing, în conformitate cu prevederile Contractului de finanțare, potrivit sursei citate

“Pentru implementarea cu succes a Proiectului “Livada Moldovei" și valorificarea resurselor BEI destinate restructurării sectorului horticol și vitivinicol al țării noastre, au fost prezentate spre examinare completări și modificări la Contractul de Finanțare invocat, acestea fiind operate de către Banca Europeană de Investiții  în colaborare cu Ministerul Finanțelor, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Tehnică și Unitatea de Implementare a Proiectului Livada Moldovei. Completările și modificările incluse în Amendamentul nr. 3 la Contractul de Finanțare în cauză sunt temeinice și imperativ necesare și vin să ofere soluții financiare la condiții avantajoase pentru sectorul agroalimentar, având un impact considerabil asupra durabilității sectorului, fiind centrat pe exportul de produse cu valoare adăugată, în special în perioada actuală, caracterizată prin necesitatea asigurării competitivității produselor autohtone pe piața externă, oferind un șir de avantaje economice, de care pot beneficia companiile din sectorul horticol și vitivinicol al Republicii Moldova”, indică documentul.

Proiectul Livada Moldovei este o linie de credit în valoare de 120 de mln de euro, destinată investițiilor pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul horticol. 10% din această sumă, adică 12 mln de euro, sunt prevăzute pentru investiții publice ale Guvernului Republicii Moldova în educație și cercetare pentru dezvoltarea și fortificarea sectorului horticol. Contractul de finanțare dintre BEI și Guvern a fost semnat în iulie 2014, iar proiectul a fost lansat oficial în iulie 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău