SUA implementează la frontiera sudică un program secret pentru examinarea cererilor de azil în zece zile (presă)

  • 25 Octombrie 2019 12:56
SUA implementează la frontiera sudică un program secret pentru examinarea cererilor de azil în zece zile (presă)

Guvernul american a implementat un program secret la frontiera sudică pentru examinarea solicitărilor de azil într-un interval de doar 10 zile - în comparație cu luni sau ani cât durează de obicei procedura - și a-i deporta astfel rapid pe migranți, a informat joi The Washington Post, citat de agenția EFE.

Programul, intitulat "Examinarea Imediată a Solicitării de Azil", este pus în practică în zona El Paso (Texas), care a devenit un poligon de testare a politicilor frontaliere ale președintelui Donald Trump.

Obiectivul programului este de a stabili dacă persoanele care au solicitat azil, în majoritatea lor provenind din America Centrală, vor fi deportate în țările lor de origine.

Avocați din domeniul imigrației și Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) au denunțat faptul că acest program pilot le refuză solicitanților de azil "procedura corespunzătoare".

De la preluarea puterii în ianuarie 2017, Trump a făcut din azil unul din obiectivele sale politice, deoarece consideră că imigranții profită de sistemul existent pentru a trăi și lucra legal în Statele Unite după intrarea frauduloasă în țară.

La începutul acestui an, frontiera de sud a SUA a cunoscut o creștere a sosirilor solicitanților de azil veniți ca familii din America Centrală.

Luna mai a fost luna cu cel mai mare flux începând din 2006, 132.000 de persoane fiind reținute pentru trecerea frontierei fără acte legale.

Trump a încercat mai multe măsuri pentru a descuraja această migrație, precum separarea părinților de copiii lor minori după trecerea graniței sau retrimiterea în Mexic a solicitanților de azil în așteptarea soluționării cererii lor.

Recent, guvernul a implementat de asemenea o măsură care limitează dreptul la azil pentru migranții din America Centrală refuzându-l celor fără acte legale care, înainte de Statele Unite, au trecut prin Mexic sau altă țară fără a fi cerut acolo respectiva protecție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău