Ministra Sănătății: Cetățenii vaccinați nu vor plăti testele celor care nu vor să se imunizeze

  • 26 August 2021 16:01
Ministra Sănătății: Cetățenii vaccinați nu vor plăti testele celor care nu vor să se imunizeze

În ultimele zile sunt tot mai multe critici față de decizia autorităților ce prevede ca angajații nevaccinați din sistemul de învățământ să-și achite din cont propriu testele de depistare a coronavirusului, o dată la 14 zile, însă de ce ar trebui să plătească aceste teste persoanele vaccinate, de vreme ce această procedură se face din bugetul public susținut de contribuabili. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui briefing pe tema activităților preconizate pentru următoarele zile de sărbătoare, precum și a începerii anului de studii 2021-2022, transmite MOLDPRES.

“Politica Guvernului este să reducă rata de infectare, fără a afecta dezvoltarea economică și procesul de instruire, chiar dacă deseori este vorba de măsuri nepopulare. Respectăm alegerea liberă a fiecăruia, dar trebuie să ne asumăm anumite riscuri și cheltuieli în acest sens. Vaccinarea este un act științific și, deocamdată, singura soluție de a opri răspândirea virusului, or, este regretabil că acest lucru nu este înțeles anume de pedagogi”, a relevat ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.

Totodată, Ala Nemerenco a explicat de ce ziua de 1 septembrie se va desfășura fără careuri dedicate Primului sunet. “Avem copii care nu sunt vaccinați, avem pedagogi și părinți, mulți dintre care la fel nu sunt imunizați, de aceea nu putem risca să cream aglomerații nesigure. Scopul nostru prioritar a fost ca elevii să meargă la școală și pentru a asigura siguranța lor ne-am asumat mai multe obligații și responsabilități”, a estimat oficialul.

La rândul său, prezent la briefing, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a anunțat că toți participanții la evenimentele de mâine în Piața Marii Adunări Naționale, prilejuite de aniversarea a 30-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, sunt imunizați. “Sunt vaccinați 100% atât militarii care vor defila în Piață, cât și artiștii care vor susține programele cultural-artistice. Ne-am asigurat ca și invitații să fie imunizați. Concertele vor fi reduse, agenda de sărbătoare finalizând către ora 17.00”, a spus Sergiu Prodan.

Ambii miniștri au atenționat populația asupra pericolului pandemiei, care nu va putea fi depășit dacă “oamenii nu vor fi solidari și responsabili”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău