Ministra sănătății anunță un plan de modernizare a Institutului Oncologic. Ani de zile, în baza tehnico-materială a instituției nu s-a investit aproape nimic

  • 11 Iunie 2022 12:22
Ministra sănătății anunță un plan de modernizare a Institutului Oncologic. Ani de zile, în baza tehnico-materială a instituției nu s-a investit aproape nimic

Ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu, nici RMN, mamografe performante. Deține un singur aparat modern pentru radioterapie, instalat anul curent. Nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici. Nu are foarte multe din cele necesare, încât nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele, iar anume așa un mediu este propice încălcărilor, menționează ministra sănătății, Ala Nemerenco, într-o postare pe o rețea de socializare, precizând că Ministerul a pregătit un plan de modernizare a Institutului Oncologic, transmite IPN.

„Am identificat deja toate resursele financiare necesare. Două mamografe digitale moderne cu tomosinteză și soft au fost recent procurate – unul pentru IO Chișinău și altul pentru SC Bălți – și urmează să fie instalate acum, vara. Pentru alte echipamente din lista de mai sus începem procedurile de procurări. Deoarece procedurile de licitație durează, am decis CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor”, subliniază ministra. Valoarea totală a contractelor este de circa 4,8 milioane lei.

Biletele de trimitere pentru aceste investigații sunt eliberate de medicii specialiști de profil din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic al Institutului Oncologic (Policlinica Oncologică).

„Voi face mai mult decât îmi stă în puteri ca această instituție să ajungă una de forță în sistemul de sănătate, de care nimănui să nu-i mai fie frică. Sincer să recunosc, îmi este mai ușor să găsesc resurse financiare pentru ca să asigurăm instituția cu cele mai performante echipamente, dar mai greu să dezrădăcinăm niște practici urâte întâlnite pe acolo. Dar eu cred în puterea binelui și în acei buni și corecți profesioniști care muncesc în acest institut, și că noi, locuitorii acestui frumos și chinuit colț de țară, suntem capabili să ne luam destinul în mâini”, a mai scris Ala Nemerenco.

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut recent un medic, șef de secție din cadrul Institutului Oncologic, bănuit de corupere pasivă. Ulterior, purtătoarea de cuvânt a instituției medicale, Rodica Tomașenco, a comunicat că a fost suspendată din funcție pentru că a făcut declarații la un post de televiziune în care a spus că, asemeni unei tumori, cancerul corupției trebuie extirpat din sistemul medical.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău