Ministra austriacă pentru UE și Constituție, Karoline Edstadler, la finalul vizitei la Chișinău: „Sunt profund impresionată de angajamentul vostru de a deveni membri UE”

  • 09 Martie 2023 14:15
Ministra austriacă pentru UE și Constituție, Karoline Edstadler, la finalul vizitei la Chișinău: „Sunt profund impresionată de angajamentul vostru de a deveni membri UE”

Determinarea și angajamentul autorităților de la Chișinău, de a aduce Rep. Moldova în familia europeană este ceea ce a impresionat cel mai mult delegația celor opt ministre și secretare de stat din Uniunea Europeană și Liechtenstein, care au efectuat ieri, 8 martie, o vizită în Rep. Moldova, scrie Radio Chișinău.

După întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, ministrul de Externe, Nicu Popescu, și cel al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, vizita oficialelor europene s-a încheiat aseară cu o discuție pe tema respectării drepturilor femeilor în Rep. Moldova cu mai multe managere a unor organizații nonguvernamentale.  

Violența față de femei și fete este una din cele mai și răspândite încălcări ale drepturilor omului din întreaga lume, potrivit Națiunilor Unite.

În Rep. Moldova acest fenomen are o rată de trei-patru ori mai mare decât media europeană, potrivit Veronicăi Teleucă, coordonatoare a Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”, cea care a moderat panelul de discuții între ministrele și secretarele din statele Uniunii Europene și reprezentantele ONG-urilor din R.Moldova.

„Avem o societate care încă tace, acceptă și justifică violența. Am vorbit azi despre programele de finanțare, probele mele sistemice că nu avem servicii pentru anumite categorii  de fete și femei, despre probleme comunitare, cum ar fi lipsa psihologilor, lipsa unor condiții adecvate pentru femeile cu dizabilități sau femeile în vârstă, hărțuirea sexuală, inclusiv în școală, inclusiv lipsa toaletelor în școli. Mai mult din 50% din școlile publice nu ar avea infrastructură corespunzătoare”, spune Veronicăi Teleucă.

Violența față de femei și fete este o problemă la nivel global a declarat pentru Radio Chișinău,  ministra germană de stat pentru Europa și Climă, Anna Luhrmann, care a apreciat activitatea ONG-urilor care luptă pentru apărarea drepturilor femeilor în Rep. Moldova.

Oficiala europeană spune că a rămas impresionată de ceea ce a văzut la Chișinău unde a găsit oameni foarte dedicați angajamentului de a duce Rep. Moldova în Uniunea Europeană.

Aș vrea să reiterez că Germania este alături de voi. Vom lucra împreună cu oamenii din Rep. Moldova ca această speranță,  acest vis  de a deveni membru al UE și membri ai comunității libertății și prosperității să devină realitate cât de repede posibil”, menționează Anna Luhrmann.

Un  mesaj de apreciere în adresa oficialilor de la Chișinău a transmis la plecare și ministra austriacă pentru UE și Constituție, Karoline Edstadler.

„Sunt profund convinsă și impresionată de angajamentul vostru de a deveni membri UE. Este un punct forte impresionant. La fel și puterea politicienilor voștri, în special a președintei Rep. Moldovei. Acesta este spiritul de care voi și noi avem nevoie”, spune Karoline Edstadler.

Amintim că ieri, opt ministre și secretare din statele Uniunii Europene și Liechtenstein au ajuns într-o vizită la Chișinău, unde au transmit un puternic mesaj de susținere a parcursului european și de solidaritate în fața încercărilor de destabilizare orchestrate de Federația Rusă în Rep. Moldova.

Ministra austriacă pentru UE și Constituție, Karoline Edstadler, la finalul vizitei la Chișinău: „Sunt profund impresionată de angajamentul vostru de a deveni membri UE”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău