Miniștrii NB8 au vorbit la Bălți, Ungheni și Comrat despre beneficiile pe care Uniunea Europeană le-a adus țărilor lor
-
15 Octombrie 17:50
Aderarea la UE le-au adus țărilor membre beneficii economice, sociale și de securitate, au povestit miniștrii de externe și secretarii de stat din țările Nordice și Baltice în cadrul întâlnirilor pe care le-au avut astăzi la Ungheni, Bălți și Comrat, transmite Radio Chișinău.
La întâlnirea organizată la Universitatea din Comrat, secretarul de stat în cadrul Ministerului finlandez de externe, Pasi Rajala, a povestit că exact acum 30 de ani, în țara sa a avut loc un referendum privind aderarea la UE și au existat multe dezbateri și temeri, precum pierderea locurilor de muncă sau vânzarea pământurilor, sau de securitate că Rusia se va supăra și va penaliza Finlanda. Însă oamenii au votat pentru aderare și în 1995 Finlanda a devenit membră UE.
„De atunci niciodată nu am privit înapoi. A fost o alegere foarte bună pentru economia noastră, pentru mobilitatea oamenilor, eu am beneficiat de un program Erasmus în Germania, chiar și fermierii au beneficiat de multe subsidii europene și alte instrumente de care se bucură. De asemenea - pentru securitate pot să spun că Finlanda, finlandezii, se simt mult mai în siguranță odată cu aderarea la UE. Acum susținerea pentru UE în Finlanda este de 80 la sută. Oamenii se temeau că țara își va pierde suveranitatea, însă acum când suntem în cadrul UE, suntem la masa unde se iau deciziile importante, împreună cu colegii. Deci, nu privim din afară, ci suntem în interior”, a spus Pasi Rajala.
Și Suedia a devenit membră UE acum 30 de ani, când 47% din cetățeni au votat împotriva aderării la UE, în prezent, însă, sprijinul pentru UE a crescut la 80-85%, a povestit directorul general pentru afaceri euro-atlantice și politici de securitate în cadrul MAE al Suediei, Torbjörn Sohlström, în cadrul unei întâlniri la Ungheni.
„Avem o majoritate foarte clară în favoarea Uniunii Europebe și că aceasta este bună pentru noi. Suntem mai în siguranță, mai bogați și parte din alianța politică europeană, într-un context global nesigur. Cu cât ești mai implicat în reforme europene, în integrarea europeană, cu atât mai mari sunt șansele ca acestea să fie implementate. Acum această fereastră de oportunități este deschisă. Toată lumea se pregătește pentru extindere și pentru a găzdui noi membri. Eu consider că, dacă o țară își dorește să fie mai aproape de Uniunea Europeană, acesta este un moment favorabil”, a subliniat Torbjörn Sohlström.
La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a reiterat rolul UE în creșterea economiei țării sale și a bunăstării populației.
„Schimbarile aduse de integrarea europeana se regăsesc în viața de zi cu zi. Așa că unul dintre ele este salariul. Acum douăzeci de ani, salariul nostru era de aproximativ cinci ori mai mic decât este astăzi. Economia a crescut de la 18 miliarde la 80 de miliarde. Lituania a ajuns astăzi la aproximativ 90% din rata medie a economiei UE. Și având în vedere că lucrurile se mișcă mult mai repede acum, nu cred că Moldova va avea nevoie de 20 de ani pentru asta, și în 10 ani, când salariile vor fi de cinci ori mai mari, rata de dezvoltare economică va fi de cinci ori mai mare. Sunt sigur că ne vom revedea în alt format cu omologii mei și la rândul vostru veți veni cu experiență pentru statele aspirante la aderarea la UE”, a declarat Gabrielius Landsbergis.
Miniștrii de externe din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au venit la Chișinău pentru a susține parcursul european al R. Moldova.