Ministerul Sănătății renunță la softurile-epavă care au costat statul milioane de euro (Sănătate INFO)

  • 24 Martie 2019 14:37
Ministerul Sănătății renunță la softurile-epavă care au costat statul milioane de euro (Sănătate INFO)

Ministerul Sănătății vrea să renunțe la cele două softuri pentru medicina primară și pentru spitale, în jurul cărora au existat numeroase controverse. Acestea ar urma să fie preluate de către CNAM pentru „implementarea unor mecanisme eficiente de monitorizare și control al nivelului calității serviciilor medicale oferite populației, având drept scop modernizarea serviciilor medicale primare și spitalicești în aceeași direcție pe care o au țările Uniunii Europene în sectorul medical”.

SIA AMP și SIA AMS - două softuri cu numeroase probleme pentru care Ministerul Sănătății a organizat licitații publice de creare, de cumpărare a licențelor etc – urmează să treacă în gestiunea CNAM. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acest lucru. Argumentul autorităților este că cel mai bine se va ocupa de ele CNAM în corespundere cu „prioritățile de politici în domeniul sănătății”, scrie Sănătate INFO.

Este important de menționat că niciunul dintre cele două softuri nu sunt înregistrate ca operatori de date cu caracter personal la Centrul Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal, deși autoritățile erau obligate să o facă. Proiectul de hotărâre prevede ca abia acum să se pregătească pachetul de acte necesare pentru demers.

Amintim că SIA AMP a fost dezvoltat încă în anul 2014 și rămâne nedezvoltat, conform caietului inițial de sarcini, deși pentru acesta s-au cheltuit cel puțin 1 milion de dolari până acum. Acest soft nu este interconectat cu altele, cum ar fi SI Registrul persoanelor înregistrate la medicul de familie, ceea ce face ineficientă utilizarea lui.

De asemenea, SIA AMS trebuia implementat în spitalele republicane din ianuarie 2018, acestea fiind obligate să suporte cheltuielile pentru implementarea softului. Acum nu este clar în câte instituții este implementat de facto. Și acest soft ne-a costat 4 milioane de euro, iar pentru dezvoltarea lui a fost aleasă o firmă cu acționari în offshore.

Săptămână trecută Ministerul Sănătății a trecut prin Guvern o hotărâre prin care vrea să facă securizat accesul în SIA AMP prin intermediul serviciului electronic guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass) cu ajutorul cheilor private și publice și al dispozitivului securizat de creare a semnăturii electronice. Conform hotărârii, aproximativ 10.000 de persoane ar urma să aibă acces la SIA AMP, iar cheltuielile de care este nevoie pentru noua modalitate de acces ajung la 3,5 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău