Ministerul Sănătății | Nu există interesul de a majora artificial numărul deceselor asociate COVID-19

  • 12 Iunie 2020 13:49
Ministerul Sănătății | Nu există interesul de a majora artificial numărul deceselor asociate COVID-19

Sistemul medical sau spitalele unde se tratează pacienții cu COVID-19 nu au niciun interes să fixeze că persoana a decedat din cauza coronavirusului dacă nu este așa. Precizarea a fost făcută de Svetlana Lupu, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale spitalicești la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în contextul informațiilor care circulă în spațiul public precum că ar exista interesul pentru a majora artificial numărul deceselor asociate COVID-19, transmite IPN

„Niciun lucrător medical nu este interesat în sporirea numărului de decese a persoanelor pe care le ia sau pe care le are în îngrijiri și cărora le acordă asistență medicală. Nu există nicio motivare financiară sau o motivare de performanță, sau oarecare intrinsecă a personalului medical în atribuirea statutului de decedat unei personae care nu este cu COVID”, a declarat Svetlana Lupu, în cadrul unei conferințe de presă.

Mecanismul de constatare și înregistrare a deceselor în cazul pacienților cu COVID-19 este similar celui aplicat în cazul deceselor persoanelor care nu au contractat virusul, a precizat responsabila de la minister. Decesul se înregistrează de către medicul care a acordat asistență medicală pacientului. Toate circumstanțele decesului, precum diagnosticele de bază, diagnosticele concomitente, toate presupusele cauze și cele confirmate, care au dus la deces, sunt înregistrate în documentația medicală.

Medicul curant este responsabil și de perfectarea actului de deces. În cazul  deceselor survenite la un pacient cu COVID-19, actul este îndreptat la Agenția Națională de Sănătate Publică. ANSP evaluează fișa persoanei decedate prin prisma epidemiologică, înregistrează acest deces și, mai departe, el este raportat la nivel de țară.

Nicolae Furtună, șeful ANSP, a precizat că niciodată nu se indică cauza decesului ca fiind COVID-19. Bolnavul decedează din alte cauze, virusul doar accentuează boala.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău