Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale

  • 06 Februarie 2020 11:52
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale

Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, în urma unor modificări aprobate de Guvern la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Experții în sănătate nu exclud că unele servicii ar putea fi achitate de pacienții asigurați din cauza că fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală nu a fost majorat, deja, de câțiva ani și nu va putea acoperi toate cheltuielile.

Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală va include 70 de investigații medicale noi în asistența primară, 340 de poziții noi pentru asistența medicală specializată de ambulatoriu și 166 de servicii noi de înaltă performanță, printre care: investigațiile pentru determinarea genotipului virusului C și a gradului de fibroză a ficatului, investigații pentru diagnosticarea tumorilor și maladiilor cronice.

Pentru sporirea accesului pacienților la serviciile de chimioterapie, vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban și interurban tur-retur, a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

”Totuși elementul cheie, pe lângă cele anunțate, este accesul populației la servicii care sunt mai moderne, tehnologii mai avansate. Chiar dacă în anul 2018 am aprobat Catalogul de tarife, am reglementat anumite tarife, cu regret populația nu a avut acces la aceste investigații care erau garantate de către dispozitivele medicale noi, moderne, cu care erau dotate instituțiile medico-sanitare, doar din cauza că nu exista această corelare a Programului unic, inclusiv, cu tarifele vizate ca să existe posibilitatea ca să compensăm aceste cheltuieli din fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Expertul în cadrul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, consideră că aceste modificări sunt bine-venite pentru pacienți și prestatorii de servicii. El atenționează, însă, că, deși, volumul serviciilor medicale a fost majorat, mărimea fondului asigurărilor obligatorii de asistență medicală rămâne neschimbată de câțiva ani. În aceste condiții, există riscul ca aceste servicii să nu fie prestate din lipsă de bani sau să fie achitate de către cetățeni, chiar dacă dețin poliță de asigurare medicală, menționează expertul.

„Pe parcursul acestor ani fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală nu se majorează în conformitate cu volumul serviciilor care se includ în fond, cu majorarea pachetului. Din această cauză apar probleme în accesul la aceste servicii. Din această cauză apar și plățile directe și plățile informale, în special, pentru acele servicii care ele sunt prevăzute de programul unic, dar prestatorii nu le pot oferi în baza poliției de asistență medicală obligatorie și atunci ei sunt impuși să procure aceste servicii”, a precizat Ghenadie Țurcanu.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, scopul modificărilor aprobate constă în sporirea accesului populației la servicii medicale de calitate și implementarea unor tehnologii noi la stabilirea diagnosticului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău