Ministerul Sănătății a anulat Ordinul de numire a lui Alexandru Voloc în funcție de director interimar al spitalului „Toma Ciorbă”

  • 20 Noiembrie 2019 14:32
Ministerul Sănătății a anulat Ordinul de numire a lui Alexandru Voloc în funcție de director interimar al spitalului „Toma Ciorbă”

Ordinul de numire a lui Alexandru Voloc în funcția de director interimar la Spitalul Clinic de boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a fost anulat, pentru că au fost încălcate normele legale de numire în funcție.

Acesta este răspunsul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la solicitarea Sănătate INFO.

O asemenea funcție, potrivit legislației, explică autoritatea poate fi ocupată doar în bază de concurs. În răspunsul oferit, ministerul afirmă că deși fosta conducere a lansat procedurile legale de concurs pentru pentru ocuparea acestei funcții, acesta a fost anulat „în mod inexplicabil”. Ministerul nu ne-a răspuns însă pe cine lasă să administreze spitalul până la venirea unui nou director și nici dacă și când va relansa sau nu concursul pentru această funcție. Până la numirea lui Alexandru Voloc în funcția de director interimar, „Interimatul a fost preluat de Sergiu Vasilița, care a venit din funcția de director medical al Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că Ordinul nr. 190 P3 din 14 noiembrie 2019, privind numirea în funcție de director interimar al IMSP SCBI „Toma Ciorbă” a lui Alexandru Voloc, a fost anulat, din motiv că au fost încălcate normele legale de numire în funcție.

Conform prevederilor art. 4 din Legea ocrotirii sănătății nr. 411/1995, funcția de conducător al unei instituții medico-sanitare publice republicane poate fi ocupată doar în bază de concurs organizat și desfășurat de către MSMPS. Prevederile pct. 5 din Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico–sanitare publice (IMSP) aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1016/2016, vin să completeze normele legale respective, și stipulează că, inclusiv funcțiile temporar vacante de conducători ai IMSP-urilor sunt ocupate în bază de concurs. Astfel, în cazul prezentat, prevederile respective nu au fost respectate.Totodată, menționăm că, fosta conducere a MSMPS a lansat procedurile legale de concurs pentru ocuparea funcției de director al IMSP SCBI „Toma Ciorbă”, însă, în mod inexplicabil, acestea au fost anulate în ultima zi de mandat, la 14 noiembrie 2019”.

Amintim, Alexandru Voloc, numit săptămâna trecută director interimar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, nu mai deține această funcție de ieri. Acesta a declarat pentru Sănătate INFO că a primit deja o notificare de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prin care este înștiințat acest lucru.

„Am fost notificat ieri de către minister. Am reușit doar să fac cunoștință cu instituția”, a declarant scurt Alexandru Voloc pentru Sănătate INFO. Amintim că în Guvernul Sandu el a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, responsabil de domeniul sănătății. A plecat din funcție pe 14 noiembrie, în baza cererii depuse.

Ordinul de numire în funcția de director interimar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a fost semnat tot pe 14 noiembrie de către fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco. S-a întâmplat după 2 zile de la votarea moțiunii de cenzură asupra Guvernului Sandu.

Ala Nemerenco a argumentat ulterior că l-a numit pe Voloc în această funcție pentru că „Alexandru are toate abilitățile de a se ocupa cu toate problemele spitalului”. Nimeni nu și-a dorit acest post, a mai spus fosta ministră de la Sănătate. 

„Da, l-am numit pe fostul Secretar de Stat Alexandru Voloc în funcția de director interimar la IMSP Spitalul Clinic de Boli Contagioase până la desfășurarea concursului dintr-un singur motiv - la demisia fostului conducător al spitalului, pe timpul încă a fostei conduceri a ministerului, situația a fost atât de critică, încât nimeni nu a dorit să accepte interimatul, ministerul de atunci fiind nevoit să detașeze un vicedirector de la un alt spital pe o perioadă scurtă care s-a cam întins. Având în vedere că funcția chiar și de interimar, este vacantă, deoarece detașarea înseamnă doar asumare de obligațiuni, am considerat că Alexandru poate ocupa acest interimat și are toate abilitățile de a se ocupa cu toate problemele spitalului care sunt majore. Mai departe, conducerea ministerului se va clarifica cu concursul care îl vor desfășura”, a scris Nemerenco pe pagina sa de Facebook, după ce a fost acuzată de socialiști și democrați că l-a numit pe Alexandru Voloc fără concurs.

Tot pe 14 noiembrie a fost anulat și concursul pentru ocuparea funcției de director la „Toma Ciorbă”. Acesta fusese lansat pe 7 noiembrie.

Alexandru Voloc a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și școala de sănătate publică a Universității Harvard. Totodată, acesta a lucrat ca director de programe de sănătate în Ucraina și a pledat pentru implementarea mai multor reforme în domeniu sănătății. 

Notă: Spitalul Toma Ciorbă a fost timp de mai bine de șase ani subiectul unor intense discuții de comasare a managementului cu posibilitatea ulterioeră de relocare a paturilor. Interesul crescut al acestui spital este generat de poziționarea centrală, pe o suprafață generoasă de peste 2 hectare. În 2013, ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi încerca să treacă prin Guvern o hotărâre prin care terenul pe care se află spitalul era scos la privatizare. În cele din urmă a renunțat și a scos cele două terenuri (fiind vizat și Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie) din lista terenurilor pasibile privatizării, deși tot el declara că cel care va cumpăra terenurile ar urma să se angajeze să construiască două spitale noi. Clădirile spitalului însă sunt monumente istorice și nu pot fi demolate. 

Funcția de director la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă a devenit vacantă după ce Victor Deatișen, cel care a condus instituția timp de peste 30 de ani, și-a dat demisia în luna aprilie a acestui an. El a argumentat că a luat această decizie din motive de sănătate. Un alt director în locul acestuia nu a fost numit, pentru că un alt concurs nu a fost organizat. Interimatul a fost preluat de Sergiu Vasilița, care a venit din funcția de director medical al Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Potrivit ex-ministrului Nemerenco, Vasilița era detașat de la cealaltă instituție. 

sursa: sănătateinfo.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău