Ministerul rus de Externe acuză SUA că ar fi reținut un cetățean rus după arestarea fostului pușcaș marin Paul Whelan

  • 05 Ianuarie 2019 18:18
Ministerul rus de Externe acuză SUA că ar fi reținut un cetățean rus după arestarea fostului pușcaș marin Paul Whelan

Ministerul de Externe rus a anunțat sâmbătă că Statele Unite au reținut un cetățean rus, la câteva zile după ce Moscova a reținut un fost pușcaș marin american sub bănuiala de spionaj, relatează Reuters.

Fostul pușcaș marin Paul Whelan a fost arestat de Serviciul federal de securitate rus (FSB) pe data de 28 decembrie. Familia sa a negat acuzațiile și a afirmat că Paul Whelan se afla în Rusia pentru a participa la căsătoria unui prieten.

Ministerul de Externe rus a afirmat sâmbătă că SUA l-au reținut pe cetățeanul rus Dmitri Makarenko în Insulele Mariane de Nord pe 29 decembrie și l-au mutat apoi în Florida.

"Makarenko, născut în 1979, a sosit pe Insula Saipan împreună cu soția, copiii și părinții. El a fost reținut de personalul FBI pe aeroport imediat după sosire", a spus ministerul rus.

Ambasada SUA la Moscova nu a putut fi contactată pentru a face declarații în legătură cu acest subiect.

Acuzațiile venite din ambele părți ar putea complica și mai mult relațiile tensionate dintre Moscova și Washington, în pofida dorințelor exprimate de președinții Donald Trump și Vladimir Putin privind îmbunătățirea relațiilor, notează Reuters.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat săptămâna aceasta că Washingtonul i-a cerut Moscovei explicații în legătură cu arestarea fostului pușcaș marin Paul Whelan.

La rândul său, Marea Britanie a avertizat vineri Rusia împotriva unui 'joc de șah diplomatic' după inculparea pentru 'spionaj' a fostului pușcaș marin, care are dublă naționalitate americană și britanică.

'Nu acceptăm ca persoane să fie utilizate într-un joc de șah diplomatic', a declarat șeful diplomației britanice, Jeremy Hunt, pentru BBC.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că l-a arestat pe Paul Whelan 'în timp ce el comitea un act de spionaj', fapt dezmințit de acesta. Codul Penal rus pedepsește astfel de delicte cu până la 20 de ani de închisoare.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău