Ministerul Muncii și Protecției Sociale a efectuat plata în avans către Moldovagaz a compensațiilor la gaze naturale

  • 20 Ianuarie 2022 18:06
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a efectuat plata în avans către Moldovagaz a compensațiilor la gaze naturale

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a efectuat plata în avans către Moldovagaz a compensațiilor diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici, conform prognozei efectuate și prezentate de companie, pentru lunile ianuarie-martie 2022, în sumă de 469 milioane de lei. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

Grație sprijinului Guvernului, inclusiv a alocării acestor plăți în avans și amânării plăților TVA la bugetul de stat, Moldovagaz a anunțat că a transferat în întregime Gazpromului plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 de milioane de dolari care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

Prin decizia CSE, companiile Energocom și Moldovagaz vor semna, până pe 21 ianuarie, un acord adițional la Contractul-cadru din 15 octombrie 2021 de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, privind prelungirea până la 31 martie 2022 a termenul de achitare a gazelor naturale livrate Moldovagaz în perioadele precedente, în sumă de 183 milioane de lei.

Dispozițiile Comisiei au caracter obligatoriu și sunt emise în condițiile stării de urgență instituite astăzi de Parlament, pentru 60 de zile, la propunerea Guvernului, pentru a gestiona riscurile de securitate energetică. Concernul rus Gazprom și-a anunțat intenția de a sista livrările de gaze în Republica Moldova dacă Moldovagaz nu ar fi reușit astăzi să transfere avansul plăților pentru gazul consumat în ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău