Ministerul Muncii: Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate

  • 23 Septembrie 2023 14:10
Ministerul Muncii: Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate

Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate acordată lunar, conform noilor prevederi ale cadrului normativ, aprobate recent, arată un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Continuarea sau reluarea activității de muncă se face în baza cererii scrise a salariatei, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de instituția medico-sanitară la care se află la evidență, și de comun acord cu angajatorul. Activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu poate depăși 36 de săptămâni de sarcină.

Concediu de maternitate, care include concediul prenatal și concediul postnatal, se acordă începând cu a  30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori a nașterii a doi copii – de 140 zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei și mai mulți copii, indemnizația de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice. 

Pe perioada concediului de maternitate, femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate care se acordă lunar, în mărime de 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat. Totodată, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate poate fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soții asigurați, care va determina o valoare mai mare a indemnizației de maternitate.

De această indemnizație beneficiază și femeile neasigurate, din contul venitului asigurat al soțului, dacă acesta confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin 3 ani sau de cel puțin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău