Ministerul Mediului îndeamnă oamenii să nu ducă decorațiuni artificiale la cimitire

  • 21 Aprilie 2017 12:35
Ministerul Mediului îndeamnă oamenii să nu ducă decorațiuni artificiale la cimitire

Oamenii sunt îndemnați să renunțe la „tradiția” de a procura compoziții de flori artificiale cu scopul de a le duce la cimitire de Paștile Blajinilor. Această practică ar cauza prejudiciu major mediului, dar și sănătății oamenilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, florile artificiale elimină o cantitate mare de substanțe toxice, poluând solul și aerul, iar în apele subterane pot nimeri coloranți ce conțin metale grele. În procesul de ardere se elimină substanțe cancerigene. Arderea acestora este strict interzisă și pedepsită penal.

Pentru a evita depozitarea produselor de plastic împreună cu deșeurile menajere, Ministerul Mediului precizează că autoritățile locale și administrația cimitirelor au obligația de a colecta separat aceste deșeuri pentru a le transmite spre reciclare agenților economici specializați. În acest sens, pe teritoriul cimitirelor trebuie amplasate recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale.

Totodată autoritățile responsabile ar trebui să informeze cetățenii despre modul de colectare și depozitare a decorațiunilor artificiale. O alternativă benefică pentru mediu ar fi sădirea plantelor decorative multianuale.

Anual, doar de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se acumulează circa 700 de tone de gunoi, cea mai mare parte dintre deșeuri o constituie coroanele și compozițiile de flori artificiale. În consecință, impactul negativ asupra mediului este inevitabil, din cauză că, perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 500 de ani.

În condițiile creșterii progresive a cantității deșeurilor de plastic, Ministerul Mediului îndeamnă autoritățile locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase  să restricționeze comercializarea decorațiunilor de plastic în preajma cimitirelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău