Ministerul Justiției va modifica proiectul de reformare a CSJ și a organelor procuraturii, în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția

  • 15 Octombrie 2019 08:23
Ministerul Justiției va modifica proiectul de reformare a CSJ și a organelor procuraturii, în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția

Ministerul Justiției va modifica proiectul de reformare a Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii, în conformitate cu opinia Comisiei de la Veneția, a anunțat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Documentul cu opinia preliminară a fost publicat, iar opinia finală va fi adoptată la următoarea sesiune, din 6-7 decembrie 2019, mai precizează Olesea Stamate. Astfel, Comisia de la Veneția a statuat că situațiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluții radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflați în funcție. Comisia a remarcat că ține de competența autorităților Republicii Moldova să decidă dacă situația actuală din sistemul judecătoresc constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curții Supreme de Justiție, așa cum se prevede în proiectul de lege.

Comisia de la Veneția a recomandat asigurarea unui apel efectiv într-o instanță judiciară, asigurarea independenței și integrității membrilor comisiei de evaluare extraordinară, precum și asigurarea clarității criteriilor de evaluare. De asemenea, s-a recomandat ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să nu fie menținuți în sistem prin transfer într-o instanță inferioară, ci să fie supuși măsurilor disciplinare și demisionați, dacă este cazul.

Ministerul Justiției mai anunță că va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău