Ministerul Justiției va lansa concursul pentru funcția de procuror general până la sfârșitul acestei săptămâni

  • 24 Septembrie 2019 11:21
Ministerul Justiției va lansa concursul pentru funcția de procuror general până la sfârșitul acestei săptămâni

Ministerul Justiției va lansa concursul pentru funcția de procuror general, în conformitate cu noile prevederi ale Legii procuraturii până la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat ministrul Justiției Olesea Stamate, la prezentarea raportului de activitate a Guvernuui în primele 100 de zile.

Amintim că majoritatea parlamentară a modificat săptămâna trecută Legea procuraturii în privința procedurilor de alegere a procurorului general. Modificările presupun crearea unei comisii sub auspiciul Ministerului Justiției care va selecta câțiva candidați, iar Consiliul Superior al Procurorilor îl va alege pe unul dintre aceștia, pe care îl va propune șefului statului. Anterior numai CSP selecta candidații.

Ministerul Justiției a explicat necesitatea modificării prin faptul că CSP nu a reușit să desemneze candidați credibili la funcția de procuror general.

Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel încât la concurs să poată participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală. De asemenea, se propune majorarea componenței CSP cu 3 membri – doi membri de drept, care vor fi președintele Uniunii Avocaților și avocatul poporului, și un membru propus de Guvern.

Amintim că CSP a inițiat un concurs pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, în baza fostei legislații, dar procedura a fost oprită, odată cu intrarea în vigoarea a modificărilor la Legea Procuraturi.

Partidul Democrat a atacat la Curtea Constituțională noile prevederi privind alegerea procurorului general.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău